Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Okrasná zahrada
      4. Jak správně vysazovat a pěstovat mečíky
      5. Galerie
      6. Péče o květy a hlízy mečíků

      Péče o květy a hlízy mečíků

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Záhon s mečíky

      Květenství mečíků se pěstují hlavně k řezu. Květní stvol z rostliny odřízněte ve chvíli, kdy se na něm vybarví první květ. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Květy mečíku

      K řezu je ideální ráno, kdy jsou mečíky dostatečně pevné a čerstvé.

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Mečíky na zahradě

      Ve váze pak postupně vykvetou i ostatní květy na stonku, což může při pokojové teplotě trvat až 10 dnů. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Květy mečíků

      Květenství mečíků, která ponecháte na záhonu, po odkvětu odstraňte. Vytváření semeníků by bylo na úkor nově vznikajících hlíz. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Květní stvoly mečíků

      Rostliny po odkvětu už nezalévejte. Čas na sklizeň hlíz nastává při žloutnutí prvních listů. 

      Foto: iBulb, kultivar 'Ovatie'

      Foto: iBulb
      Záhon s mečíky

      Při řádném termínu výsadby se hlízy mečíků vyjímají z půdy od poloviny září, při pozdějším do poloviny října. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Květy mečíku

      K vyjímání hlíz mečíků z půdy použijte rycí vidle. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Květy mečíků

      Dříve se při vyjímání hlíz doporučovalo odstřižení listů asi na 15 cm. Dnes se doporučuje (kvůli snížení případné infekce) jejich vylomení těsně nad hlízou. 

      Foto: iBulb, kultivar 'Milka'

      Foto: iBulb
      Zahrada s mečíky

      Z kořenů vyjmutých hlíz odstraňte půdu a hlízy nechte na suchém a větraném místě proschnout min. 14 dnů. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Hlízy mečíků

      Po dokonalém proschnutí a odstranění krycích šupin lze snadno oddělit nové hlízy mečíků od starých. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb

      Prohlédněte si další galerie

      • Zapomeňte na chvojí: 100% přírodní, neuvěřitelně trvanlivý a krásnější než z obchodu
      • Když uvidíte tyto rostliny na balkoně, nebudete věřit vlastním očím. Z těchto 5 druhů budete úplně paf
      • Největší chyba, kterou děláme s vánoční hvězdou: Květy vždy opadají, přitom stačí zapomenout na jeden zvyk
      • Úžasný trik zahradních architektů: Špatně zvolený kamínek vám zničí zahradu. Stačí malá úprava a vše vypadá luxusně
      • Neuvěříte, z čeho vznikne nádherný adventní věnec bez jehličí. Trik, který znají jen šikovní dekoratéři

      Nejnovější články

      Úžasně jednoduchý trik pro zimní zahradu: Takhle zazimujete trvalky během pár minut a na jaře budou růst jako šílené
      Thumbnail
      Jen málokdo tuší, jaký je pravý původ adventních kalendářů. Dnes luxus, kdysi obyčejná křída
      Thumbnail
      Zapomeňte na všechny vánoční ozdoby! Pomeranče vytvoří wow! efekt i bez drahé výzdoby
      Thumbnail
      Zvětralé pivo nevylévejte. Dopřejte hlt rostlinám a uvidíte, co se stane. Výsledek překvapí i zkušené zahrádkáře
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Listopad na zahradě | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Historie adventních kalendářů: Od jednoduchých obrázků k čokoládě a luxusu
      • Pomeranče v hlavní roli: Jednoduché tipy na vánoční dekorace
      • Pivo jako neobvyklá výživa rostlin. Otestovali jsme, u kterých druhů má smysl
      • Top 5 vřesovištních rostlin vhodných do nádob na balkon: Od kyhanky po pieris
      • Netradiční adventní kalendář: Papírové stromečky v truhlíku jako originální dekorace
      • Chcete růže plné květů? Začněte právě teď, na jaře bude pozdě
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Skořicové cukroví z lisu na česnek: Každý kousek je originál vytvořený během chvilky
      • Proč je důležité věnovat čas sama sobě: Rovnováha a spokojenost nepřichází samy
      • Oslnivé rudé róby na Českých slavících: Bára Basiková ukázala v rozparku hromnice, Ewa Farna sevřela vnady korzetem
      • Kvíz: Lesk a bída Českého slavíka. Pamatujete si nejen slavné zpěváky, ale také skandály pěvecké ankety?
      • Slavnostní menu pokračuje: Hříbkové carpaccio podle Jana Punčocháře připravíte za pár minut, ale ohromí i opravdové gurmány
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání