Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Okrasná zahrada
      4. Jak správně vysazovat a pěstovat mečíky
      5. Galerie
      6. Péče o květy a hlízy mečíků

      Péče o květy a hlízy mečíků

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Záhon s mečíky

      Květenství mečíků se pěstují hlavně k řezu. Květní stvol z rostliny odřízněte ve chvíli, kdy se na něm vybarví první květ. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Květy mečíku

      K řezu je ideální ráno, kdy jsou mečíky dostatečně pevné a čerstvé.

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Mečíky na zahradě

      Ve váze pak postupně vykvetou i ostatní květy na stonku, což může při pokojové teplotě trvat až 10 dnů. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Květy mečíků

      Květenství mečíků, která ponecháte na záhonu, po odkvětu odstraňte. Vytváření semeníků by bylo na úkor nově vznikajících hlíz. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Květní stvoly mečíků

      Rostliny po odkvětu už nezalévejte. Čas na sklizeň hlíz nastává při žloutnutí prvních listů. 

      Foto: iBulb, kultivar 'Ovatie'

      Foto: iBulb
      Záhon s mečíky

      Při řádném termínu výsadby se hlízy mečíků vyjímají z půdy od poloviny září, při pozdějším do poloviny října. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Květy mečíku

      K vyjímání hlíz mečíků z půdy použijte rycí vidle. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Květy mečíků

      Dříve se při vyjímání hlíz doporučovalo odstřižení listů asi na 15 cm. Dnes se doporučuje (kvůli snížení případné infekce) jejich vylomení těsně nad hlízou. 

      Foto: iBulb, kultivar 'Milka'

      Foto: iBulb
      Zahrada s mečíky

      Z kořenů vyjmutých hlíz odstraňte půdu a hlízy nechte na suchém a větraném místě proschnout min. 14 dnů. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb
      Hlízy mečíků

      Po dokonalém proschnutí a odstranění krycích šupin lze snadno oddělit nové hlízy mečíků od starých. 

      Foto: iBulb

      Foto: iBulb

      Prohlédněte si další galerie

      • Nejoblíbenější bylinka Čechů, krev svatého Jana, může narušit antikoncepci i způsobit popáleniny. Zjistili jsme proč
      • Tenhle jednoduchý vánoční věnec porazil všechny kupované. Vydrží navždy a nestojí skoro nic
      • Češi masově pěstují exotické kiwi: Roste rychleji než vinná réva a plodí až do zimy
      • Úžasná zimní květina, která zastíní i vánoční hvězdu: Překvapivý trik, po kterém vydrží kvést celé měsíce
      • Úžasný trik zahradních architektů: Špatně zvolený kamínek vám zničí zahradu. Stačí malá úprava a vše vypadá luxusně

      Nejnovější články

      Úžasné, ale nebezpečné: Tyhle rostliny má v ložnici skoro každý. A přitom mohou pokazit váš spánek na týdny
      Náhled
      Překvapivé příběhy vánočních stromů: Jeden z nich má za sebou osmdesátileté drama
      Náhled
      Neuvěřitelná proměna venkova: Tahle hájenka skrývá tajemství. Ukazuje, jak má vypadat zahrada budoucnosti
      Thumbnail
      Nejlevnější vánoční svícen letošních Vánoc: Bez dovedností, bez utrácení, ale efekt jak z designového studia
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Listopad na zahradě | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Nevhodné rostliny do ložnice: Pupovici nebo ledviníku se bude lépe dařit jinde
      • Od lesa až na Staroměstské náměstí: Cesta vánočního stromu krok za krokem
      • Citlivě navržená venkovská zahrada: Jak propojit oheň, vodu a krajinu v jeden celek
      • Elegantní vánoční svícen z přírodních materiálů: Šišky, jablíčka a svíčka ve stylové míse
      • Podle čeho vybírat zahradní nářadí: 5 tipů, které vám usnadní rozhodování
      • Tmavá místa v zahradě snadno vyřeší trvalky do stínu: Hosty, kapradiny i plicník patří mezi ty nejvděčnější
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Zeleninová polévka s kapáním nás v zimě krásně zahřeje. Je rychlá a jednoduchá
      • Nejkrásnější šaty Slavíka 2025: Hvězdy vsadily na české a slovenské návrháře
      • Monika Absolonová si štěstí na Slavících pojistila: Talisman od svého dědy nosí už téměř 50 let
      • Co dnes dělá šéfinspektor Barnaby z Vražd v Midsomeru? Vrátil se k tomu, co vystudoval
      • Domácí cukry s pravou vanilkou a cejlonskou skořicí: Rozdíl poznáte okamžitě, přitom stačí jen 2 ingredience
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání