Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Jak a kdy sbírat okurky nakladačky: nedělejte tyto zbytečné chyby, ať se nepřipravíte o bohatou úrodu a plný regál zavařenin
      4. Galerie
      5. Okurky nakladačky mají právě sezonu sběru a zavařování. Nepřipravte se zbytečnými chybami o bohatou úrodu
      Okurky nakladačky mají právě sezonu sběru a zavařování. Nepřipravte se zbytečnými chybami o bohatou úrodu
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Provzdušňování bujnému porostu prospěje. Pravidelně odstraňujte poškozené listy 

      Foto: shutterstock

      Plody okurek nakladaček dosáhnou sběrové velikosti přibližně za 3-5 dní po opylení v závislosti na teplotě a vláze

      Foto: shuttestock

      Zralé okurky mají svěží světle zelenou dužninu a jsou na omak tvrdé. Jak dlouhé by měly nakladačky být, je otázka zvyklosti a vaší preference při zavařování. Optimální velikost je mezi 5 – 8 cm. Menší plody mají pevnější konzistenci, většími nakladačkami však naplníte víc sklenic.

      Foto: shutterstock

      Nasbírané okurky by měly být zavařené co nejdříve, nejlépe v den sběru. Ne vždy je to ovšem možné. V tom případě je uskladněte v tmavé a chladné místnosti, max. dva až tři dny. Poté již plody ztrácí na tvrdosti a svěžesti.

      Foto: shuttestock

      Zavařené okurky jsou oblíbenou delikatesou

      Foto: shutterstock

      Každé léto zpěvačka Ilona Csáková zavařuje okurky do svého, časem vychytaného, láku

      Foto: archív Ilony Csákové

      Foto: archív Ilony Csákové

      Prohlédněte si další galerie

      • Griselinie: Stálezelený keř, který skoro nikdo nezná. Buďte mezi prvními, kdo si ji na zahradu vysadí
      • Jarmanka větší: Nenáročná trvalka, jejíž krásu oceníte až při bližším pohledu. Najdete ji i v naší přírodě
      • Jak vyhnat škůdce ze zahrady přírodní cestou: Bylinky ochrání své sousedy před chorobami a přivábí opylovače
      • Chejr vonný neboli zimní fiala: Oblíbená dvouletka se občas chová jako krátkověká trvalka. Jak ji vysévat a pěstovat
      • Petúnie jsou křehké balkonové rostliny. Těchto pět věcí jim vážně nedělejte
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření
      • Články Naše krásná zahrada
      • Česnek černý: Půvabnou cibulovinu můžete pěstovat v prérijních typech záhonů. Odolná trvalka výborně snáší sucho
      • Hnojení rostlin: Kompletní průvodce pro bohatou úrodu i krásné květy
      • Jak poznat, jak velkou má rostlina žízeň? Aby ze zálivky nebyla záplava, připomeňte si 8 bodů správného zalévání
      • Trvalkový záhon okrasný listem: I bez květů můžete vytvořit dechberoucí kompozici v zahradě
      • Tavolník břízolistý: Opadavý keř vykvétá záplavou bílých květů, na podzim se barví do purpurových odstínů
      • Hortenzie okrasné listem: Tři nejkrásnější druhy, které vás okouzlí svými listy
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Bolo de bolacha: Rychlý nepečený sušenkový dezert z Portugalska vás oslní vůní kávy a zvládne jej připravit i začátečník
      • Nábytkem od popelnic vybavila starý domek: Dnes je její bydlení hitem internetu
      • Praktické kosmetické miniatury na letní dovolenou: Nevzdávejte se oblíbených produktů a sáhněte po jejich zmenšenině
      • Nacistický lékař Johann Kremer: V Osvětimi likvidoval 1600 lidí denně. O hrůzách v koncentračním táboře si vedl deník, který se dochoval
      • Kvíz: Vyznáte se ve vepřovém mase? Otestujte své znalosti
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání