Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Okrasná zahrada
      4. Které levandule u nás přezimují a které ne
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Levandule úzkolistá

      Polokeř levandule úzkolisté (Lavandula angustifolia) dorůstá do 40 cm a kvete už v červnu. Její květy se sbírají těsně před rozkvětem a následní se suší nebo zpracovávají na olej. Rostlina má léčivé a uklidňující účinky, pomáhá při nespavosti.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Levandule úzkolistá 'Hidcote'

      Levandule úzkolistá u nás dobře přezimuje. K často pěstovaným odrůdám patří např. 'Hidcote' s modrofialovými květy.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Levandule prostřední

      Levandule prostřední (L. X intermedia) se označuje jako lavandin a ve Francii se pěstuje ve velkém pro vysoký obsah vonných silic. Není tak mrazuvzdorná jako levandule úzkolistá, ale na vhodném místě dobře přezimuje i u nás.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Levandule zoubkatá

      Levandule zoubkatá (L. dentata) naši zimu venku nepřežije, ale je možné ji pěstovat v nádobě. Dorůstá do 80 cm, má dlouhou dobu květu a je zajímavá světle zelenými listy se "zoubkatými" okraji.

      Foto: Shutterstock

       

      Foto: Shutterstock
      Levandule zoubkatá

      Detail listů levandule zoubkaté (L. dentata). Rostlina přezimuje při 5 až 10 °C.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Levandule klasnatá

      Levandule klasnatá (L. stoechas) bývá označována i jako ouškatá, smilovitá, hlávkovitá, korunkatá nebo francouzská. Její květenství je oválnější než u levandule úzkolisté a květy výrazně voní. Pěstuje se v nádobách.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Levandule zpeřená

      Levandule zpeřená (L. pinnata) má netypické listy...

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Levandule zpeřená

      ... a stejně jako několik předchozích druhů ani levandule zpeřená (L. pinnata) naši zimu venku nepřežije, a pěstuje se v nádobách.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Levandule rozeklaná

      Atraktivní levandule rozeklaná (L. multifida) má dlouhou dobu květu a v našich podmínkách ji lze pěstovat jako letničku, která se snadno množí semeny.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Lavandula x allardii

      Druh levandule L. x allardii vznikl křížením levandule zoubkaté a širokolisté. Je okrasný zvláště listy, které jsou šedě plstnaté a mají pilovitý okraj. V našich podmínkách zimu nepřežije, ale je možné ho pěstovat v nádobách.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Zahrady hynou po celé republice jen kvůli tomuto detailu: Voda ve správný den zachrání celý záhon
      • Kouzelné vánoční ozdoby úplně zadarmo: Tajemství ukryté v kuchyňském šuplíku vás překvapí víc, než čekáte
      • Rostliny kvetoucí pod sněhem: Tyto rostliny milují sníh. Až uvidíte, co dokážou v lednu, budete je okamžitě chtít
      • Které ryby jsou o Vánocích chutnější než kapr? Jedna je naprostá lahůdka, má minimum kostí a chutná božsky
      • Geniálně jednoduchý trik: Vyrobte si vánoční svíčky, které voní lépe než ty nejdražší z butiku

      Nejnovější články

      Oslavte Den perníkové chaloupky nejpevnější polevou na světě: Díky ní vám tato sladká stavba nikdy nespadne
      Náhled
      Roztomilá návštěva nebo škůdce? Tohle se ve vaší zahradě začne dít, jakmile se objeví jediná veverka
      Thumbnail
      Nejkrásnější vánoční truhlíky letošní zimy: Neuvěříte, co dokážou tyto dekorace za okny po týdnu v mrazu
      Náhled
      Nevíte, co nadělit zahrádkáři pod stromeček? Tohle nadchne i chlapa, který „už má všechno“
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Den perníkové chaloupky: Voňavé těsto, pevná poleva a radost z tvorby
      • Veverky v zahradě: Praktický přehled toho, co milují i co jim škodí
      • Vánoční truhlíky, které skutečně vydrží mráz: Dřišťál nebo cesmína budou hvězdami vašich oken
      • Tip na dárky pro muže zahrádkáře: Od nářadí přes odpočinek až po technické vychytávky
      • Bílení stromů z domácích surovin: Naše prababičky používaly mouku nebo tvaroh
      • Africké fialky, které nepřestanou kvést: Světlo, teplota a hnojení jako hlavní klíče k úspěchu
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Svůj podnik otevřel v Praze před dvěma měsíci a už je v Michelin Guide. Restaurace Parzival slaví úspěch
      • Levná kosmetika, která se vyrovná drahým a luxusním produktům: Objevte kouzlo dupes
      • Když test DNA odhalí pravou identitu: Paul Fronczak zjistil pravdu o svém původu až po 50 letech
      • Znamení zvěrokruhu, která se bojí i vlastního stínu: Štíři jsou přirozeně podezíraví
      • Dvě nenápadné suroviny mění pohádku i vánoční stůl: Hrachovka a ořechové cukroví v historii i v kuchyni
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání