Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Lilkovité rostliny: zdraví prospěšné i škodlivé
      5. Galerie
      6. Jedlé, léčivé a jedovaté lilkovité rostliny
      Jedlé, léčivé a jedovaté lilkovité rostliny
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      V čerstvě utržených rajčatech (Solanum lycopersicum)  se skrývá spousta vitaminů a dalších zdravých látek. Obzvlášť podrobně je prozkoumáno červené rostlinné barvivo lykopen. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Plody tamarila neboli rajčenky řepovité (Solanum betaceum, nebo také lilek rajčenka) mají vyšší obsah vitaminu C než rajčata. Jedí se bez hořké slupky, používají se jako obloha a lze je upravovat také dušením. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Zařazení lilku vejcoplodého (Solanum melongena)  do jídelníčku, jinak také baklažánu, napomáhá snižování zvýšené hladiny cholesterolu. Obsažené tmavé antokyany pohlcují navíc volné radikály. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Hlízy brambor (Solanum tuberosum, lilek brambor, nebot také brambor hlíznatý) jsou díky obsahu škrobů a bílkovin výživnou potravinou. Protože obsahují i draslík, mají lehce močopudné účinky a obsah vlákniny aktivuje peristaltiku střev. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Plody kustovnice čínské (Lycium chinense), známé pod jménem goji, obsahují řadu druhotných rostlinných látek, díky nimž posilují obranyschopnost organismu.  

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Oranžové plody mochyně peruánské (Physalis peruviana)  obsahují značné množství vitaminu A, proto blahodárně působí na zrak. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Rulík zlomocný (Atropa belladonna) i blín černý (Hyoscyamus niger, na fotce) už svými jmény prozrazují, že jejich nositelé jsou nebezpeční. Ve středověku se obě byliny používaly jako anestetika. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Brugmansie, durmanovec nebo také andělská trumpeta (Brugmansia suaveolens)  je oblíbená přenosná rostlina, která je ale jedovatá a v žádném případě se nesmí požívat. Příznakem otravy jsou nevolnost, rozmazané vidění a srdeční potíže. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Atropin, alkaloid pojmenovaný po rulíku zlomocném (Atropa belladonna), se v očním lékařství používá k rozšiřování zornic a homeopatie léčí jeho pomocí záněty. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Durman obecný (Datura stramonium)  býval kdysi kvůli svým opojným účinkům přísadou čarovných „lektvarů“. O něco později byl součástí léků používaných proti křečím v břiše rostlinný alkaloid skopolamin získávaný rovněž z durmanu. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Mandragora lékařská (Mandragora officinarum)  neboli pokřín obecný patří k nejstarším čarovným rostlinám a je o ní všeobecně známo, že byla nedílnou součástí nápojů lásky. Větvený kořen mandragory, který často připomíná tvar lidského těla, měl přinášet štěstí. Mandragora je však také jedovatá.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Nenáročný hit letošního léta? Tato rostlina přežije sucho i vaši zapomnětlivost – a přesto zazáří
      • Záchrana vaší úrody je blíž, než si myslíte: Vyrobte si doma postřik, který plíseň na rajčatech zpomalí
      • Pěstujte ledový salát i v létě: Roste skoro sám a pomůže vám shodit pár kilo do plavek
      • Není afrikán jako afrikán: Tento druh dokonce voní po lékořici
      • Blánatka lipová se podobá ruměnici: Nikdy ji ale nelikvidujte chemickou cestou
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Letní Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Strom čínských císařů může růst i na vaší zahradě. Seznamte se s paulovnií
      • Kam v zahradě umístit ohniště a z čeho ho vyrobit? Dodržte jasně daná pravidla a můžete klidně spát
      • Chyby při pěstování angreštu: tahle vás může stát celou úrodu
      • Středomořský sen ve vaší zahradě: I v Česku se můžete dočkat vlastních oliv, stačí vědět jak
      • Rozlučte se s nudnými záhony: užitková zahrada může být jako z designového časopisu
      • Pár tipů, jak odstranit ze zahrady pařez: Odstraňte ho vždy, jinak vás to vyjde pěkně draho
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Křupavé a vláčné lívance podle Těhotnýho kuchaře: Těsto bez kynutí, jahodový přeliv a nepopsatelně skvělá chuť
      • Dechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostor
      • Zpěvák Kuba Ryba zhubnul 10 kilo a přestal pít litr tvrdého před koncertem: Vypadám líp než ve dvaceti
      • Kvíz: Ukažte, jak dobře se orientujete v digitálních trendech a nových technologiích? Jste příznivcem AI, nebo máte raději vše postaru a nosíte natahovací hodinky?
      • Cuketový perník jako od babičky: Připraví ho úplný začátečník a díky různým variantám si pochutná i opravdový gurmán
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání