Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Pikýrování zeleniny: Proč se sazenice rajčat a paprik bez přesazování neobejdou a kterým rostlinkám by mohlo uškodit
      4. Galerie
      5. Jak postupovat při pikýrování sazenic?
      Jak postupovat při pikýrování sazenic?
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Připravte si sadbovače, kelímky od jogurtů nebo plastové či papírové kelímky na limonádu nebo malé květináčky. Například rajčata i papriky ocení spíše úzké a vyšší nádobky

      Foto: Shutterstock

      Při výsevu semen se využívá tzv. výsevní substrát, protože semena vyžadují nízký obsah živin v substrátu, který podporuje rovnoměrné klíčení a růst. Výsevní substráty jsou lehké a kypré. Pokud hodláte sazeničky pikýrovat neboli přesazovat dvakrát, pak při prvním pikýrování můžete opět využít výsevní substrát, ale není to nutné. Běžný pěstební substrát, do kterého můžete pikýrovat mladé semenáčky pak už obsahuje vyšší dávku hnojiva

      Foto: Shutterstock

      Při samotném pikýrování je třeba postupovat především opatrně. Sazeničky raději vždy podeberte tenkým dřívkem, speciální lopatičkou nebo lžičkou z původního substrátu abyste nepoškodili jemné kořínky

      Foto: Shutterstock

      Do připravených důlků v novém substrátu je zasazujte hlouběji, než původně rostly, klidně až po děložní lístky. Tím podpoříme tvorbu dalších kořenů

      Foto: Shutterstock

      Plastové či papírové kelímky na limonádu se pro pikýrování rajčat výborně hodí, protože jsou vyšší než běžné květináčky

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Tahle chyba ničí okrasné traviny každou zimu! Jediný trik je zachrání
      • Jak vyčistit náhrobek před Dušičkami: I obyčejná voda dokáže navrátit lesk, na ocet rovnou zapomeňte
      • Nejkrásnější dokonale zelený balkon: Tuhle pětici rostlin zvládne i úplný začátečník
      • Nepřežije jen tak každý: Jak proměnit suchý vřes z obchodu v květinovou královnu vašeho domu
      • Z obyčejných květináčů dokonalá zimní ozdoba: Tohle ptačí krmítko zvládne vyrobit úplně každý

      Nejnovější články

      KVÍZ: Víte, jak staré jsou Dušičky? Vyzkoušejte si kvíz o svátku, který slaví v Mexiku i Itálii
      Náhled
      Díky tomuhle fíglu vaše jahody nezmrznou ani v -15 °C a na jaře dají rekordní úrodu
      Thumbnail
      Neuvěříte, co pomáhá víc než drahé přípravky: Tajná zbraň proti chorobám rostlin z vaší zahrady
      Thumbnail
      Zaléváte správně? Tahle drobnost při zalévání rozhoduje, jestli vaše pokojovky přežijí zimu
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | ELLEphoria 2025 | Přechodové bundy podzim 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • KVÍZ: Proč zapalujeme svíčky a zdobíme hroby? Vyzkoušejte si kvíz o původu Dušiček
      • Zahrádkářský návod jak připravit jahody na zimu: Mulč, chvojí a pár kroků k bohaté jarní úrodě
      • Jak předejít houbovým chorobám rostlin: Nejčastější příčiny a účinná prevence
      • Správné zalévání pokojovek: Příliš vody může za tvorbu plísně i hnilobu kořenů
      • Dekorace na hrob, které dojmou i potěší: Inspirace z přírodnin pro krásné Dušičky
      • Herbář, který neztratí barvy ani po letech: Jak sušit květiny, aby si zachovaly tvar i vůni
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Kluci v akci slaví 20 let vysílání: Ondřej Slanina nabídl recept na šneky s perníkovým máslem a zavzpomínal na začátky
      • Tmavý, sexy a nečekaně útulný: Podívejte se, jak mladý právník proměnil svůj mezonet
      • Odbornice na válku generací Jana Počtová: Měli jsme mileniály za rozmazlené, dnes se tak mluví o generaci Z
      • Biatlonistka Gabriela Soukalová: Kráska žila s velkým manipulátorem, dnes je šťastnou maminkou s miliony na kontě
      • Proč se svatomartinské rohlíčky pečou v podobě podkovy? Připravte je podle Rettigové
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání