Sušená rajčata déle vydrží, pokud je naložíte do oleje.
Foto: Shutterstock
Nejdříve si připravte menší sklenice s víčky a vyvařte je. Do suchých sklenic potom napěchujte kousky sušených rajčat...
… a prokládejte je bylinkami, kořením, stroužky česneku nebo chilli papričkami.
Použít můžete například bazalku, tymián, rozmarýn nebo dobromysl, pepř či provensálské koření.
Všechny ingredience ve sklenici dobře upěchujte, aby mezi nimi zůstalo co nejméně vzduchu.
V hrnci ohřejte extra panenský olivový olej (může být ale i slunečnicový) na 50 až 60 °C, ...
… rajčata s bylinkami jím zcela zalijte a ujistěte se, že mezi rajčaty nejsou žádné vzduchové bubliny. Nádoby pak uzavřete.
Sklenice s rajčaty v oleji uskladněte v suchu a temnu.
První ochutnávku si naplánujte nejdříve za deset dnů, aby rajčata stihla dostatečně vstřebat olej a chuť všech přísad.
Po sečtení všech nákladů možná zjistíte, že je výhodnější si sušená rajčatav oleji koupit, ale jen při domácí výrobě máte jistotu kvality.