Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Kvízy a testy
      3. KVÍZ: Myslíte si, že rozumíte zahradě? Tenhle kvíz vás dostane! Poznáte pravdu od mýtu?
      4. Galerie
      5. GALERIE: Zahradnické mýty, které přežívají stovky let. Věříte jim i vy?

      GALERIE: Zahradnické mýty, které přežívají stovky let. Věříte jim i vy?

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Brambory

      Mohou se jít naklíčené nebo zelené brambory? Lehce naklíčené ano, pokud z nich klíčky velkoryse odříznete, zelené ale nekonzumujte. Obsahují toxický solanin.

      Foto: Pixabay
      Kompost

      Kompost je vhodný na každou zahradu. Když je správně vrstvený, nezapáchá.

      Foto: Pixabay
      Rajčata u brambor

      Pěstovat rajčata poblíž brambor nebo v místě, kde rostly brambory loni, je velkou chybou. Oba druhy zeleniny jsou ze stejné skupiny a na rajčata přechází z brambor často plíseň bramborová.

      Foto: Pixabay
      Dotyk

      Hladit rostliny, třást s nimi nebo na ně foukat má smysl. Zvlášť malým sazenicím, které pěstujete doma, tak suplujete venkovní podmínky a díky tomu z nich porostou silnější a odolnější jedinci.

      Foto: Shutterstock
      Slimáci

      Slimákům extrémně voní pivo, proto se používá do pivních pastí. Stačí zabořit do země misku naplněnou pivem a můžete si být jisti, že se velmi rychle naplní slimáky. Jen pozor, ať si na zahradu nepřilákáte slimáky z širokého okolí.

      Foto: Shutterstock
      Dešťová voda

      Dešťová voda je tou nejlepší tekutinou, kterou můžete rostliny zalévat. Je měkká, se správným pH a v ideální teplotě.

      Foto: Shutterstock
      Sekání trávy

      Jezdit po trávě sekačkou každý týden má jeden jediný efekt - budete muset zainvestovat do hnojení i zálivky. Anglické trávníčky jsou draze vykoupené.

      Foto: Shutterstock
      Zalévání

      Zalévat ráno, v poledne nebo večer? Úplně nejlepší je to večer, druhou možností je ráno. Na polední zálivku ale zapomeňte, zvlášť v horkém létě. Rostliny by dostaly teplotní šok a voda by se ze záhonu velmi rychle odpařovala.

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Tajemství zahradních designérů: 5 kultivarů stálezeleného keře, které v zimě mění barvy jako kouzlem
      • Experti varují – tenhle krok před zimou ignoruje 90 % lidí a trávník jim pak doslova „odejde“
      • Úžasný zázrak z Japonska: Roste snadno, vypadá luxusně a září pestrou paletou barev
      • Nezničitelné krásky do mrazu: Tyhle rostliny do truhlíku vydrží i sníh a vypadají božsky
      • Tak nevinně vypadá a přitom dokáže zničit celou zahradu: Tento zahradní hit se šíří rychleji než plevel

      Nejnovější články

      KVÍZ: Myslíte si, že rozumíte zahradě? Tenhle kvíz vás dostane! Poznáte pravdu od mýtu?
      Náhled
      Neuvěříte, co dělají profíci při zakládání nové zahrady jinak: Udělejte 1 věc a na jaře vám bude závidět celá ulice
      Thumbnail
      Zázrak za pár korun: Zvadlý kaktus se změnil v kvetoucí zázrak během šesti týdnů
      Thumbnail
      Z dřevěného přístřešku se stala technologická vychytávka. Tato pergola mění způsob, jak trávíme léto
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Listopad na zahradě | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • KVÍZ: Poznáte, co je pravda a co mýtus? Otestujte své zahradnické znalosti
      • Zimní období využijte na plánování zahrady. Pomůže vám dobrý plán a pár rad od architektky
      • Proč vánoční kaktus nekvete? Odpovědí je správná teplota a klid na podzim
      • Pergola jako součást moderního bydlení: Jak funguje bioklimatická varianta
      • Domácí kysané zelí zvládne každý. Stačí dvě suroviny a trocha trpělivosti
      • Svatý Martin přináší víno, husu i první mráz. Co znamenají jeho pranostiky a proč je 11. listopad důležitý pro vinaře i zahrádkáře
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Připravte si voňavý vanilkový extrakt. Je snadný a má široké využití v kuchyni
      • Topení na chalupě: Jak udržet chalupu v teple i v největších mrazech a neutratit majlant
      • Jak si správně umýt vlasy? Rady profi kadeřníka vám pomůžou k dlouhé a husté kštici
      • Co vám hvězdy říkají o sociálních sítích: Berani září online, zato Raci k nim přistupují s nedůvěrou
      • Stop! Které potraviny mají v kuchyni zákaz? Zjistěte, proč se vyplatí dbát na data spotřeby a dodržovat určitá pravidla při skladování
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání