
Mlatové povrchy jsou oblíbené kvůli svému vzhledu. Hodí se do parků, okrasných zahrad historických budov, ale v poslední době se stále častěji objevují i v soukromých zahradách.
Foto: Atelier Flera

Mlatové pěšiny skvěle doplní design moderních dřevostaveb a jsou příjemné i pro chůzi naboso.
Foto: Atelier Flera

Správně vytvořený mlat vyniká odolností a propoustností, ale oceníte i jeho opticky nenásilné napojení na terasu.
Foto: Atelier Flera

Kvalita mlatového povrchu závisí na zvoleném materiálu a provedení celého profilu. Klíčová je poctivá příprava podloží. Není-li dostatečně vyrovnané a utužené, začne se cesta časem bortit.
Foto: Atelier Flera

Mlatový povrch nebrání umístění vyvýšených záhonů. Jen je nutné s nimi počítat předem.
Foto: Atelier Flera

Okraje mlatové cesty obvykle zpevňuje obruba z ocelové pásoviny, dřeva nebo kamene.
Foto: Atelier Flera

Chůze po mlatové pěšině je příjemná i během horkého léta. Předností mlatového povrchu je také snadná údržba.
Foto: Atelier Flera

Utužený mlatový povrch nemají rostliny z okolní výsadby šanci prorůst. Mohou na něj ale přepadat nebo se po něm plazit, čímž ho přirozeně zapojí do zahrady.
Foto: Atelier Flera

Z praktických důvodů se doporučuje přenechat realizaci mlatových cest zkušeným odborníkům. Mlat budovaný svépomocí nemá zpravidla dlouhou trvanlivost.
Foto: Atelier Flera

V případě nutnosti zajistí odborná firma i odvodňovací systém, který zabrání erozi mlatové cesty.
Foto: Atelier Flera
Prohlédněte si další galerie
- Hrabat či nechat ležet? O využití spadaného listí se zahrádkáři přou, ale zahradníci v tom mají jasno
- Nejchytřejší způsob, jak uchovat úrodu: Zapomeňte na sklep, ovoce přežije i v bytě
- Tento keř má až 60 000 plodů za sezónu: Skrytá hvězda podzimní zahrady, o které většina lidí netuší
- Když tohle jednou ochutnáte, kupovaná povidla už do kuchyně nepustíte. Neuvěříte, co udělá trochu perníkového koření
- Tohle musíte vidět! Úžasný nápad z vaječných skořápek, který trumfne i drahé dekorace z obchodu



