Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Zahradní architektura
      3. Navstevy
      4. Jak vypadají zahrady těch, kteří je plánují
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Zahradní dvorek

      Na prostor byly od začátku kladeny jednoduché provozní požadavky: možnost venkovního posezení, pod ním zpevněná plocha, žádný trávník, ukrytý kompostér a místo ke skladování nářadí a květináčů.

      Foto: Atelier Partero

      Foto: Atelier Partero
      Pohled na dvorek zezadu

      Původní zeď z recyklovaných cihel byla vystavěna, ač se to nezdá, v nezměněné výšce. Odcloňuje pohledy z okolních bytových domů a zajištuje tak potřebné soukromí. Její cihly vytváří krásné strukturované pozadí. „Po renovaci vypadala vysoká zeď trochu neútulně. A tak padlo rozhodnutí, zjemnit její hmotu výsadbou stálezelených stromů, které vylepší dojem z hlavního pohledu od domu. Volbou byla skupina tří borovic, které jsou nejřidší z jehličnanů a jejich výška se také dá v budoucnu korigovat případným řezem,“ popisují architekti.

      Foto: Atelier Partero

      Foto: Atelier Partero
      Sklad nářadí

      Pod nimi byla vysazena kostra ze stálezelených zimostrázů a tím vznikl i základ pro zimní účinek zahrady. „Stálezelené keře jsou stříhány do volných oblaků, které s úspěchem skrývají, co má zůstat skryto – kompostér a plochu, kde zkrátka trochu skladujeme. Znáte to – přechodně zde hostíme různé rostlinstvo, putovní květináče, sbírku rýčů, věcičky co se můžou vždy hodit a tak dále…,“ říkají zahradní architekti.

      Foto: Atelier Partero

      Foto: Atelier Partero
      Pohled na terasu

      V bezprostřední blízkosti kuchyně je situováno sezení. Zpevněná plocha je dostatečně velká, aby se zde vešlo více než sedm lidí. Přece jen je občas důvod potkat se u něčeho dobrého a trochu poklábosit.

      Foto: Atelier Partero

      Foto: Atelier Partero
      Pohled na terasu shora

      Dlažba je kapitolou sama pro sebe. Jedná se o žulové odřezky, které nepatří mezi cenově nákladné, ale o to větší je s nimi práce. Z nich je vytvořena i cestička, kterou lze projít právě ke kompostu a „do skladu“.

      Foto: Atelier Partero

      Foto: Atelier Partero
      Pohled na dům

      Trávník zde opravdu nebyl potřeba, a proto zbytek dvorku patří už jen rostlinám. „Nevznikl osazovací plán – ano, kovářova kobyla… A tak je výsadba spíše proměnlivou skrumáží toho, co zrovna přišlo pod ruku. Výsledek je hodně neformální, jak říkáme – náš veselý záhonek…,” ukazují architekti.

      Foto: Atelier Partero

      Foto: Atelier Partero
      Kvetoucí trvalky

      Pravdou ale je, že od jara až do podzimu něco kvete. Cibuloviny se tu střídají s jarními trvalkami, travinami, zdi patří popínavým růžím a sousedovic vistárii, která se jednoho dne objevila a už zůstala.

      Foto: Atelier Partero

      Foto: Atelier Partero
      Sezení na terase

      Stále měnící se zahradní obraz je působivý i z interiéru skrze dvě velká prosklení, takže na dvorek nemusíte nutně vstoupit, aby jste si jej prohlédli. Stačí se prostě podívat oknem, což je obzvláště v zimě a za deště moc fajn. Nad tím vším chaosem z listí a stébel visí lampa, samozřejmě v původním husovickém designu. A svítí!

      Foto: Atelier Partero

      Foto: Atelier Partero
      Zelení zarostlý dvorek

      „Při objednávce zahradního nábytku jsme neplánovaně obdrželi žlutou židli, což se ovšem báječně hodí k tomu neřízenému mlází a barvám uvnitř zahrady,” vypráví Jakub Finger.

      Foto: Atelier Partero

      Foto: Atelier Partero
      Cestička v zeleni

      „Zahrádku si hodně užíváme, nejčastěji při obědě, to se často komentují veškeré atmosférické a přírodní jevy. Jinovatka nebo motýli, další přilétnuvší hmyz, ptactvo, a také toulavé kočky z okolí, které často chodí na návštěvu. Je to zkrátka svět jako z japonské novely. Dvorek, kde se děje všechno a nic…,” uzavírají návštěvu zahradní architekti Atelieru Partero.

      Foto: Atelier Partero

      Foto: Atelier Partero

      Prohlédněte si další galerie

      • Hrůza v květináči: Tahle nenápadná potvora zabije vaše bramboříky během pár hodin
      • Které ryby jsou o Vánocích chutnější než kapr? Jedna je naprostá lahůdka, má minimum kostí a chutná božsky
      • Úžasný trik ze suchých větví: Pár koleček dřeva a váš stromek bude vypadat jako z designového časopisu
      • Geniálně jednoduchý trik: Vyrobte si vánoční svíčky, které voní lépe než ty nejdražší z butiku
      • Zahrady hynou po celé republice jen kvůli tomuto detailu: Voda ve správný den zachrání celý záhon

      Nejnovější články

      Oslavte Den perníkové chaloupky nejpevnější polevou na světě: Díky ní vám tato sladká stavba nikdy nespadne
      Náhled
      Roztomilá návštěva nebo škůdce? Tohle se ve vaší zahradě začne dít, jakmile se objeví jediná veverka
      Thumbnail
      Nejkrásnější vánoční truhlíky letošní zimy: Neuvěříte, co dokážou tyto dekorace za okny po týdnu v mrazu
      Náhled
      Nevíte, co nadělit zahrádkáři pod stromeček? Tohle nadchne i chlapa, který „už má všechno“
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Den perníkové chaloupky: Voňavé těsto, pevná poleva a radost z tvorby
      • Veverky v zahradě: Praktický přehled toho, co milují i co jim škodí
      • Vánoční truhlíky, které skutečně vydrží mráz: Dřišťál nebo cesmína budou hvězdami vašich oken
      • Tip na dárky pro muže zahrádkáře: Od nářadí přes odpočinek až po technické vychytávky
      • Bílení stromů z domácích surovin: Naše prababičky používaly mouku nebo tvaroh
      • Africké fialky, které nepřestanou kvést: Světlo, teplota a hnojení jako hlavní klíče k úspěchu
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Svůj podnik otevřel v Praze před dvěma měsíci a už je v Michelin Guide. Restaurace Parzival slaví úspěch
      • Levná kosmetika, která se vyrovná drahým a luxusním produktům: Objevte kouzlo dupes
      • Když test DNA odhalí pravou identitu: Paul Fronczak zjistil pravdu o svém původu až po 50 letech
      • Znamení zvěrokruhu, která se bojí i vlastního stínu: Štíři jsou přirozeně podezíraví
      • Dvě nenápadné suroviny mění pohádku i vánoční stůl: Hrachovka a ořechové cukroví v historii i v kuchyni
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání