
Čmelák skalní má černé tělo s červeným zadečkem. Potomstvo vychovává nejraději v hromadách kamenů nebo suchých zídkách.

Se čmelákem zahradním se setkáte v obydlených oblastech. Od podobného čmeláka zemního ho lze rozlišit jen při podrobném prohlédnutí: zadní žlutou pásku má rozdělenou na dvě části.

Společenstvo čmeláků se během roku rozrůstá. U čmeláka zemního čítá do podzimu několik stovek jedinců, u čmeláka polního několik desítek.
Prohlédněte si další galerie
- První mráz jiřiny nezničí. Tohle ale udělejte včas, aby vám příští rok znovu bohatě kvetly
- Teď je přehlédnete, na jaře začnou útočit. Škůdci ovocných stromů si právě teď chystají úkryty
- Nestačí jen nasypat zrní. Jedna chyba u krmítka může ptákům v zimě pořádně zkomplikovat život
- Sousedi vám už do talíře koukat nebudou. Začněte jednat. Tyhle dva keře vytvoří hustou zelenou stěnu opravdu bleskově
- Vřesy zdobí květináč už teď, ale to nejlepší teprve přijde. Přidejte cibuloviny a počkejte na jaro