Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Zahradní architektura
      3. Stavby
      4. Břečťan a jiné popínavé rostliny na stěnách domu
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Příčepivé kořínky břečťanu

      Ke zdi se břečťan přichycuje příčepivými kořínky. Jsou sice krátké, ale maximálně efektivní.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Kořeny, kmeny a větve břečťanu

      Zbavit se vzrostlého břečťanu není leckdy snadné, už kvůli jeho kořenové soustavě.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Suchý břečťan na zdi

      Dokonce i po uschnutí zůstává břečťan na zdi pevně přichycený.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Omítka po stržení břečťanu

      Takto vypadá omítka po stržení břečťanu.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Břečťan porůstající celý dům

      Břečťan je dobrý sluha, ale špatný pán. Takhle to může dopadnout, když se nekrotí v růstu.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Břečťan na kmenu stromu

      Břečťanem se často nechávají porůst i mrtvá torza stromů. Živé stromy dokáže břečťan umořit.

      Foto: Shutterstock
      Plody břečťanu

      Plody břečťanu slouží jako potrava ptáků. Všimněte si ale listů na téhle a předchozí fotce. Pro břečťan je typická tzv. heterofilie, tzn. různý vzhled listů na plodných a neplodných výhonech.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Přísavník a břečťan

      Jelikož je břečťan stálezelený, může barvy na fasádě domu doplnit i přísavník, který se na podzim zbarvuje dočervena.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Hortenzie řapíkatá

      Příčepivými kořínky se vyznačuje i popínavá hortenzie řapíkatá, která je ovšem opadavá a časem mohutní. Aby se nerozlomila, potřebuje nezřídka oporu.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Přísavník na fasádě domu

      Přičepivé kořínky má i přísavník (loubinec) trojlaločný (neboli tříprstý) a pětilistý. Oba jsou však na rozdíl od břečťanu opadavé.

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Hrůza v květináči: Tahle nenápadná potvora zabije vaše bramboříky během pár hodin
      • Specialisté varují! 90 % lidí používá „špatnou“ skořici: Přestaňte kupovat tvrdé svitky, tahle skořice je úplně jiná
      • Úžasné výsledky organického hnojení: 5 druhů hnoje rostliny milují, jeden je úplná katastrofa
      • Provoní byt a vypadá jako z butiku: Fantastický vánoční svícen vyrobíte téměř zadarmo
      • Z tropického keře k ikoně Vánoc: Nový hit roku 2025 mění pravidla dekorování

      Nejnovější články

      Jen dvě obyčejné věci… a vaše zahrada se změní k nepoznání
      Thumbnail
      Zachraňte vánoční hvězdu během pár minut: Překvapivé chyby, které dělá doma 90 % lidí
      Náhled
      Nejlepší trik floristů: Díky jednoduchému fíglu dekorace nezvadnou, nevyschnou a budou vonět až do ledna
      Thumbnail
      Díky Betlémskému světlu jsme málem vyhořeli! Tento trik může zachránit i váš byt
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Domácí přírodní hnojivo pro kyselomilné rostliny: Banány a bílý ocet v praxi
      • Správné podmínky pro vánoční hvězdu: Teplo, světlo a zálivka bez chyb
      • Jak prodloužit životnost vánočních dekorací: Osvědčené tipy floristů
      • Betlémské světlo jako symbol Vánoc: Praktické tipy pro domácí použití
      • Vánoční inspirace pro zahradu: Světla, přírodní materiály a drobnosti, které fungují
      • Voňavý vánoční svícen z košíku: Skořice, šišky a větvičky stříbrného smrku
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jak připravit a dochutit majonézu z tofu. Zkuste i další alternativy klasické majonézy
      • Kvíz: Vyznáte se v luxusních módních doplňcích? Šperky, brýle a kabelky, které se staly ikonami
      • Levné i luxusní sady s dekorativní kosmetikou pro dámy 50+: Vybrat můžete sety s očními stíny, řasenkou i rtěnkou
      • Nejkrásnější spodní prádlo, které je svůdné a zároveň pohodlné: Nadělte si ho třeba pod stromeček
      • Tajemství nejlepší cukrářky: Iveta Fabešová by světové špičce servírovala pistáciový dort. Cukrařině je ale třeba obětovat veškerý čas
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání