Breadcrumb
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2021-05/shutterstock493784533.jpg?itok=Sz8KH2g5)
Artyčok byl už ve starém Egyptě znám jako „dietní rostlina“. Dnes se ví, že příznivě ovlivňuje trávení a napomáhá činnosti jater.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2021-05/shutterstock1579936030.jpg?itok=_wSx7MHc)
Mladé listy pampelišky přidané do salátu povzbudí látkovou výměnu díky obsahu hořčin (nejznámější je taraxacin).
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2021-05/shutterstock1567992316.jpg?itok=OQEe0EvX)
Čaj z řebříčku obecného pomáhá zvyšovat produkci žluči.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2021-05/shutterstock1781000201.jpg?itok=G61P3sUf)
V podobě čaje je sice pelyněk mimořádně hořký, ale právě to podpoří trávení, především tuků.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2021-05/shutterstock642579649.jpg?itok=ChpjlGkH)
Listy bršlice obsahují vedle hořčin také hodně vitaminu C.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2021-05/shutterstock791258890.jpg?itok=bExXORtZ)
Olivy jsou ideálním předkrmem, který optimálně nastaví trávicí systém před hlavním jídlem.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2021-05/shutterstock1213622431.jpg?itok=kdDc4H9J)
Čekanka je zdrojem značného množství kyseliny listové a vlákniny.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2021-05/shutterstock200751839.jpg?itok=0DUKdtkg)
Štěrbák neboli endivie, jak se mu také říká, má příjemně hořkou chuť. Používá se k přípravě salátů.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2021-05/shutterstock361182332.jpg?itok=Y4LNCMAH)
Čaj z chmele uleví od trávicích potíží. Ideální je popíjet ho, než se odeberete na lůžko, protože zároveň podporuje zdravý spánek.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2021-05/shutterstock1765753781.jpg?itok=cYoS_kq2)
Čím světlejší je dužnina grapefruitu, tím vyšší má obsah hořkých látek. Na hořčiny je bohatá také tenká bílá slupka.
Foto: Shutterstock
Prohlédněte si další galerie
- Rozkvetlá zimní zahrada za oknem: Nejkrásnější pokojové rostliny, které vám v lednu rozzáří domov. Sousedi budou zírat
- O primuli z obchodu se musíte dobře postarat a ihned po nákupu udělat jednu zásadní věc, která rozhodne o úspěšném pěstování
- I když hvězdník už nevypadá dobře, nevyhazujte ho. Poradíme vám, jak se o cibulovinu starat, aby příští Vánoce zase kvetla
- Rozkvetlé cibuloviny zdobí parapety i uprostřed zimy. Jak se postarat o odkvetlé narcisy, hyacinty i modřence
- Jak a proč pěstovat i nepěstovat tlustici: Pokojový sukulent dokáže zahubit obyčejná voda
- Naše krásná zahrada
- Objednat předplatné