
Artyčok byl už ve starém Egyptě znám jako „dietní rostlina“. Dnes se ví, že příznivě ovlivňuje trávení a napomáhá činnosti jater.
Foto: Shutterstock

Mladé listy pampelišky přidané do salátu povzbudí látkovou výměnu díky obsahu hořčin (nejznámější je taraxacin).
Foto: Shutterstock

Čaj z řebříčku obecného pomáhá zvyšovat produkci žluči.
Foto: Shutterstock

V podobě čaje je sice pelyněk mimořádně hořký, ale právě to podpoří trávení, především tuků.
Foto: Shutterstock

Listy bršlice obsahují vedle hořčin také hodně vitaminu C.
Foto: Shutterstock

Olivy jsou ideálním předkrmem, který optimálně nastaví trávicí systém před hlavním jídlem.
Foto: Shutterstock

Čekanka je zdrojem značného množství kyseliny listové a vlákniny.
Foto: Shutterstock

Štěrbák neboli endivie, jak se mu také říká, má příjemně hořkou chuť. Používá se k přípravě salátů.
Foto: Shutterstock

Čaj z chmele uleví od trávicích potíží. Ideální je popíjet ho, než se odeberete na lůžko, protože zároveň podporuje zdravý spánek.
Foto: Shutterstock

Čím světlejší je dužnina grapefruitu, tím vyšší má obsah hořkých látek. Na hořčiny je bohatá také tenká bílá slupka.
Foto: Shutterstock
Prohlédněte si další galerie
- Nejchytřejší způsob, jak uchovat úrodu: Zapomeňte na sklep, ovoce přežije i v bytě
- Tyto druhy skoro nikdo nepěstuje. Medová lilie vás uhrane fontánou svých květů, česnek kulatohlavý je magnetem pro čmeláky
- Tenhle jednoduchý vánoční věnec porazil všechny kupované. Vydrží navždy a nestojí skoro nic
- Nejoblíbenější bylinka Čechů, krev svatého Jana, může narušit antikoncepci i způsobit popáleniny. Zjistili jsme proč
- Když uvidíte, co tahle žena udělala z chvojí, budete okamžitě chtít stejný adventní věnec



