Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Volný čas
      3. Zelená domácnost
      4. Hořké rostliny, které vám pomohou zhubnout
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Artyčok byl už ve starém Egyptě znám jako „dietní rostlina“. Dnes se ví, že příznivě ovlivňuje trávení a napomáhá činnosti jater.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Mladé listy pampelišky přidané do salátu povzbudí látkovou výměnu díky obsahu hořčin (nejznámější je taraxacin).

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Čaj z řebříčku obecného pomáhá zvyšovat produkci žluči. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      V podobě čaje je sice pelyněk mimořádně hořký, ale právě to podpoří trávení, především tuků. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Listy bršlice obsahují vedle hořčin také hodně vitaminu C.  

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Olivy jsou ideálním předkrmem, který optimálně nastaví trávicí systém před hlavním jídlem.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Čekanka je zdrojem značného množství kyseliny listové a vlákniny. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Štěrbák neboli endivie, jak se mu také říká, má příjemně hořkou chuť. Používá se k přípravě salátů. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Čaj z chmele uleví od trávicích potíží. Ideální je popíjet ho, než se odeberete na lůžko, protože zároveň podporuje zdravý spánek. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Čím světlejší je dužnina grapefruitu, tím vyšší má obsah hořkých látek. Na hořčiny je bohatá také tenká bílá slupka. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Limonka chobotnatá neboli statice: Nenáročná letnička hraje všemi barvami. Je krásná i v zimě, pokud květy včas sklidíte
      • Nejkrásnější letničky v barvách slunce: Jednoleté květiny, které milují horké a suché léto
      • Odhalte kouzlo verbeny šípovité: Nenápadná kráska, která rozzáří vaši zahradu – a množí se sama!
      • Ostruhatka: Nejodolnější balkonová rostlina vhodná pro úplné začátečníky. Málokdo ji však zná
      • Objevte kouzlo vrbiny tečkované: Nenáročná královna venkovských zahrad se šíří sama a přitom chrání přírodu
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Letní Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Žebrovice: Tak trochu jiná kapradina. Tyto dva druhy se u nás pěstují nejvíce
      • Žlutopaprska: Kopretina, která rozzáří každou zahradu i balkon. S tímto fíglem ji můžete nechat přezimovat
      • Plevuňka: netradiční balkonová rostlina, která snáší extrémní horka
      • Tajemství sladkých jahod: Získejte rekordní úrodu díky jednoduchému triku
      • Tajemství skalkových klenotů: Objevte vzácné a fascinující druhy skalniček
      • Zahradní poklady: Nejkrásnější trvalky léta, které zvládne pěstovat i začínající zahrádkář
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jak správně obalit květák? Krátké předvaření zajistí měkkost, vejce s pivem nebo mlékem křupavost
      • Dechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostor
      • Brutální vražda studentky Katarzyny, která otřásla celým Polskem: Vrah si z kůže své oběti vyrobil oblek
      • 4 znamení zvěrokruhu, která jsou ve vztazích hrozná: Štíři jsou emocionálně výbušní jako papiňák, Lvi musí být hlavní hvězdou i ve vztahu
      • Otvírací doba o červencových státních svátcích: Jak bude otevřeno tento víkend?
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání