
Přírodním stanovištěm katránu přímořského jsou mořské břehy, zejména oblázkové pláže.
Foto: Shutterstock

Katrán přímořský roste v dosahu mořských vln, nevadí mu proto zasolené půdy.
Foto: Shutterstock

Zejména v západní Evropě se katrán přímořský sbíral jako lahůdková zelenina.
Foto: Shutterstock

Dnes je sběr katránu přímořského často zakázaný, proto se spíše pěstuje.
Foto: Shutterstock

Řapíky katránu jsou chuťově přirovnávány ke chřestu (podobně se i upravují).
Foto: Shutterstock

Rostlina katránu přímořského má mít až 4x vyšší obsah vitaminu C než srovnatelené množství pomerančů.
Foto: Shutterstock

Katrán přímořský obsahuje značné množství minerálních látek a vlákniny.
Foto: Shutterstock

Konzumace katránu přímořského příznivě ovlivňuje imunitní systém a má diuretické účinky. Kromě mladých výhonku se jedí i nerozkvetlé květy.
Foto: Shutterstock

Plod katránu obsahuje jedno kulaté semeno o průměru 1 cm.
Foto: Shutterstock

Příbuzný katrán tatarský u nás roste na kavylových stepích Jižní Moravy a je chráněný.
Foto: Shutterstock
Prohlédněte si další galerie
- Korálky z Madagaskaru se influenceři chlubí po celém světě. Tato pokojovka roste jako šílená a stojí pár korun
- Nejkrásnější vůně Vánoc: Domácí potpourri vydrží vonět týdny,pokud přidáte jednu ingredienci navíc
- Provoní byt a vypadá jako z butiku: Fantastický vánoční svícen vyrobíte téměř zadarmo
- Neuvěříte, co umí: Tohle „přerostlé bramboro-kvítko“ se stalo nejžhavější hvězdou moderních bytů
- Nejpodivnější fakta o české tradici Mikuláše a čerta: Co se opravdu děje, když necháte čerta vejít do domu



