Fotogalerie


Foto: Shutterstock
Přírodním stanovištěm katránu přímořského jsou mořské břehy, zejména oblázkové pláže.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Katrán přímořský roste v dosahu mořských vln, nevadí mu proto zasolené půdy.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Zejména v západní Evropě se katrán přímořský sbíral jako lahůdková zelenina.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Dnes je sběr katránu přímořského často zakázaný, proto se spíše pěstuje.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Řapíky katránu jsou chuťově přirovnávány ke chřestu (podobně se i upravují).
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Rostlina katránu přímořského má mít až 4x vyšší obsah vitaminu C než srovnatelené množství pomerančů.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Katrán přímořský obsahuje značné množství minerálních látek a vlákniny.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Konzumace katránu přímořského příznivě ovlivňuje imunitní systém a má diuretické účinky. Kromě mladých výhonku se jedí i nerozkvetlé květy.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Plod katránu obsahuje jedno kulaté semeno o průměru 1 cm.
Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock
Příbuzný katrán tatarský u nás roste na kavylových stepích Jižní Moravy a je chráněný.
Foto: Shutterstock