Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Katrán přímořský: málo známá lahůdková zelenina
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Katrán přímořský na oblázkové pláži

      Přírodním stanovištěm katránu přímořského jsou mořské břehy, zejména oblázkové pláže. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Katrán přímořský (Crambe maritima)

      Katrán přímořský roste v dosahu mořských vln, nevadí mu proto zasolené půdy.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Katrán přímořský

      Zejména v západní Evropě se katrán přímořský sbíral jako lahůdková zelenina. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Katrán přímořský (Crambe maritima)

      Dnes je sběr katránu přímořského často zakázaný, proto se spíše pěstuje. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Katrán přímořský

      Řapíky katránu jsou chuťově přirovnávány ke chřestu (podobně se i upravují). 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Katrán přímořský (Crambe maritima)

      Rostlina katránu přímořského má mít až 4x vyšší obsah vitaminu C než srovnatelené množství pomerančů. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Katrán přímořský

      Katrán přímořský obsahuje značné množství minerálních látek a vlákniny.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Květy katránu přímořského

      Konzumace katránu přímořského příznivě ovlivňuje imunitní systém a má diuretické účinky. Kromě mladých výhonku se jedí i nerozkvetlé květy.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Semena katránu přímořského

      Plod katránu obsahuje jedno kulaté semeno o průměru 1 cm. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Katrán tatarský (Crambe tataria)

      Příbuzný katrán tatarský u nás roste na kavylových stepích Jižní Moravy a je chráněný. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Úžasné zvyky bronzové neděle: Lidé dělají jeden rituál celé generace. Má silnější účinek, než myslíte
      • Úžasný trik ze suchých větví: Pár koleček dřeva a váš stromek bude vypadat jako z designového časopisu
      • Tahle prastará pryskyřice provoní svátky líp než svíčky: Magická vůně, kterou používali faraoni, mění české Vánoce
      • Zahrady hynou po celé republice jen kvůli tomuto detailu: Voda ve správný den zachrání celý záhon
      • Které ryby jsou o Vánocích chutnější než kapr? Jedna je naprostá lahůdka, má minimum kostí a chutná božsky

      Nejnovější články

      Nejčastější zimní hříchy, které ničí trávník: Číslo 2 dělá skoro každý. A netuší, co tím způsobí
      Thumbnail
      Nejrychlejší způsob, jak zachránit pokojové rostliny: Tento domácí roztok zlikviduje molice jako mávnutím kouzelného proutku
      Thumbnail
      Tohle stát zakáže během pár měsíců! Lidé nevěří, že se jich to skutečně týká. Od ledna vám může staré topení přinést pokutu
      Náhled
      Sváteční čas očima Mariana Vojtka: Z jeviště rovnou k mámině štědrákové snídani a jelením klobáskám
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Trávník v zimě potřebuje klid: Odborné doporučení, na co si dát pozor
      • Molice na pokojovkách: Babské rady fungují. Vyzkoušejte také výluh z tabáku či česneku
      • Pravidla vytápění se zpřísňují: Přehled nejdůležitějších změn pro majitele starých kamen a kotlů pro rok 2026
      • Vánoční svátky Mariana Vojtka: Konzerty, rodinné rituály a návrat ke slovenským tradicím
      • Přírodní balení dárků: Větvičky, starý šátek a technika furoshiki
      • Svatá Lucie v moderním pojetí: Zahrada, svíčky, girlandy a drobné radosti zimního času
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Kdy plnit cukroví? Takto se stihne rozležet, změknout a hlavně se nezkazí
      • Poznejte ženu, která si ze starožitností a úlovků z bleších trhů vytvořila domov s jedinečnou atmosférou
      • První veřejný vánoční strom se rozsvítil před 101 lety: Zasadil se o něj Rudolf Těsnohlídek po setkání s promrzlou holčičkou
      • Proč se o Vánocích hádáme víc než jindy? Na vině jsou podle psychologa rozdíly generací, odlišné představy i únava
      • Máma v kuchyni Barbora Charvátová: Proč si oblíbila horkovzdušnou fritézu a jak z ní vytěžit maximum
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání