Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Okrasná zahrada
      4. Kdy a jak prořezat keře, které kvetou na jaře
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Odkvetlá květenství šeříku obecného odřežte koncem května až začátkem června. Prosvětlovací řez můžete provést koncem zimy.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Ideální čas k řezu kaliny obecné nastává po jejím odkvětu.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Muchovník prosvětlujte v tříletém nebo čtyřletém cyklu, a to vždy koncem jara.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Kolkvícii prosvětlujte opatrně. Každý rok v červenci (jakmile skončí kvetení) jí zkraťte nebo na bázi odstraňte dvě až tři starší větve.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Začátkem léta trojpuku pravidelně odstraňujte přestárlé výhony a odkvetlé větve zkracujte k hlouběji ležícím rozvětvením.  

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Intenzita kvetení u pustorylů s léty polevuje, je proto nutné řezem po odkvětu (v červenci) stále obnovovat vitální výhony.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Po hlavním kvetení odstraňte vajgélii přestárlé základní výhony a odkvetlé větve seřízněte nad postranní rozvětvení. Zmlazení keře se doporučuje koncem zimy.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Koncem zimy zkraťte výhony vistárie z loňského roku na dvě až tři očka a při letním řezu zkraťte nové výhony po odkvětu asi na 30 cm.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Časně kvetoucí tavolníky prosvětlete až po odkvětu

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Meruzalce krvavé po odkvětu pravidelně odstřihávejte přestárlé větve těsně u země a odkvetlé větve zkracujte k silným bočním výhonům.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Mochyně je v létě úplně neviditelná. Na podzim se promění v superstar zahrady i přírodních dekorací
      • Sousedé budou žasnout: Elegantní živý plot z travin vypadá luxusně, ale nestojí skoro nic
      • Zeptala se mě, jestli chci opičí ocásek, a pak mi nabídla řízek! Tento převislý kaktus kvete 3x do roka
      • Za pihovitost jablek nemůže žádná choroba. Zahradní trik s kloboukem to vyřeší jednou provždy
      • Nestíháte letos vyrobit dekorace na Dušičky? Stále můžete celou situaci zachránit a neutratit peníze za předražené věnce

      Nejnovější články

      Tak snadné: Proč profesionální floristé milují šípky? Váš domov ožije za PÁR korun
      Thumbnail
      Nekupujte drahé dekorace: Na louce za domem nasbíráte vše, co potřebujete k výrobě jednoduchého věnce
      Thumbnail
      Tajemství zahradní architektky: Při výsadbě tújí platí zlaté pravidlo – kořenový bal. A od souseda si držte odstup
      Thumbnail
      Zapomeňte na dokonalý trávník: Takhle vypadá přírodní ráj uprostřed města. A zvládnete to i bez chemie
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | ELLEphoria 2025 | Přechodové bundy podzim 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Podzimní svícen ze šípků a konifery: Krásná dekorace, kterou si snadno vytvoříte doma
      • Podzimní věnec na vrata z přírodních materiálů: Jednoduchý, levný a s venkovským kouzlem
      • Jak správně vysadit túje na podzim: Nezbytná vzdálenost sazenic zaručí hustotu i růst
      • Přírodní zahrada krok za krokem: Biorovnováha přináší méně chemie a více života
      • Chyby při podzimní výsadbě stromů: Žíznivý strom, nadbytečné hnojivo a kvalita sazenic jsou alfou i omegou
      • Podzimní zahrada plná barev: Odolné trvalky jako rozchodníkovce či astry nezklamou ani v chladném počasí
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Zbyl vám chleba? Připravte z něj chlebovou polévku podle receptu od babičky. Je chutná, sytá a levná a voní po bylinkách
      • Přáli si na zahradě menší domek pro hosty, nakonec mají na jeho střeše další zahrádku
      • Podzimní puntíky pro všechny typy postav: Štíhlým ženám sluší ty drobné, dámy s křivkami mohou vsadit na větší vzor
      • Kvíz: Nejvyšší vrcholy českých pohoří. Znáte jich alespoň polovinu, nebo víte, jestli k nim patří Plechý?
      • 50 sýrových receptů! Proměňte obyčejné jídlo v gurmánský zážitek: Od bleskové pomazánky po luxusní fondue
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání