Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Volný čas
      3. Zelená domácnost
      4. Jak pěstovat a sklízet naklíčená semena
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Nejjednodušší variantou nakličování je nasypat semena na vlhkou vatu nebo ubrousek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Možností je i nakličování semen ve sklenici uzavřené proděravělým víčkem nebo prodyšným fáčem uchyceným gumičkou.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Pořídit si můžete i sklenici opatřenou sítkem, které zajistí odtok nadbytečné vody.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Existují i nakličovadla se spodní nádobou na vodu a horním sítem na semena.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Nakličovadel existuje více druhů, tohle je dokonce s opěrkou pro sklenici a kapsou na zbylou vodu.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Jestliže nestihnete čerstvé klíčky nebo listy bylinek zpracovat, můžete je zabalené do utěrky vložit do lednice, která prodlouží jejich trvanlivost o pár dní.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Delší skladování nespotřebovaným naklíčeným semenům zajistíte, když je zalijete tukem. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Naklíčenou řeřichu můžete nasypat na chleba s máslem, ale i nasekat do pomazánek, dát do malé skleničky a zalít rozpuštěným tukem. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Chutné jsou klíční rostliny i s paštikou. Vypracujte z másla, paštiky a klíčních rostlinek váleček, zabalte ho do potravinářské fólie či pečicího papíru a uskladněte v ledničce. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Pro teplá jídla, jako je třeba rizoto, můžete k uchování klíčků použít i sádlo. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Kiwi můžete pěstovat i na vaší zahradě a tyto tři druhy se pěstují nejčastěji. Pokud vám kiwi neplodí, asi víme, v čem je problém
      • Česnek zlatožlutý: Jeden z nejkrásnějších okrasných česneků je atraktivní i po odkvětu. Jak jej pěstovat?
      • Když živý plot, tak jedině z dřišťálu: Díky těmto důvodům je dřišťál tím nejlepším adeptem
      • Afrikán neboli aksamitník rozkladitý: Snadno se pěstuje, dlouho kvete, dokáže chránit růže i mrkev
      • Srdcovka nádherná: Půvabnou trvalku na jaře rozdělte a dobře označte jmenovkou. Možná ji tak zachráníte před zničením
      • Naše krásná zahrada
      • obrázek magazínu
      • Objednat předplatné
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • NASTAVENÍ SOUKROMÍ
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření
      • Články Naše krásná zahrada
      • Zapomeňte na náročné pěstování klasických borůvek. Muchovník vás překvapí svou nenáročností i sladkou chutí
      • Prstnatec májový: Kdysi běžný druh zemní orchideje je dnes vzácný a ohrožený. Z přírody jej nikdy nevyrývejte
      • Nejkrásnější zahrady Evropy: V Kew Garden potkáte jako v jediné zahradě na světě zahradní policii
      • Postavte si vyvýšené záhony za víkend: 3 tipy k výběru dřeva, jeho ochraně a plnění
      • Jaké keře vysadit do svahu? Takové, které potěší nejen oko, ale také zpevní svažitý terén
      • Afrikán neboli aksamitník rozkladitý: Snadno se pěstuje, dlouho kvete, dokáže chránit růže i mrkev
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Fenomén český chřest: Je křupavý i šťavnatý a využijete jej do mnoha receptů, oblíbený je jen tak se strouhankou
      • Proměna tmavé půdy ve vzdušný multifunkční prostor
      • Jiří Bartoška očima redaktorky Lifee: Novinářům říkal „milé děti“ a vždy ho zajímalo, jestli nás festival baví
      • Edith Eva Eger: Prošla Osvětimí i Mauthausenem, přežila pochod smrti, holocaust jí vzal lásku i rodiče. Trpěla vinou přeživších
      • Sladké dezerty na víkend podle Kamily Nývltové: Vanilkové cupcaky s mascarpone nebo makovec, který zvládne úplně každý?
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání