Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Volný čas
      3. Zelená domácnost
      4. Jak pěstovat a sklízet naklíčená semena
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Nejjednodušší variantou nakličování je nasypat semena na vlhkou vatu nebo ubrousek.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Možností je i nakličování semen ve sklenici uzavřené proděravělým víčkem nebo prodyšným fáčem uchyceným gumičkou.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Pořídit si můžete i sklenici opatřenou sítkem, které zajistí odtok nadbytečné vody.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Existují i nakličovadla se spodní nádobou na vodu a horním sítem na semena.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Nakličovadel existuje více druhů, tohle je dokonce s opěrkou pro sklenici a kapsou na zbylou vodu.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Jestliže nestihnete čerstvé klíčky nebo listy bylinek zpracovat, můžete je zabalené do utěrky vložit do lednice, která prodlouží jejich trvanlivost o pár dní.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Delší skladování nespotřebovaným naklíčeným semenům zajistíte, když je zalijete tukem. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Naklíčenou řeřichu můžete nasypat na chleba s máslem, ale i nasekat do pomazánek, dát do malé skleničky a zalít rozpuštěným tukem. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Chutné jsou klíční rostliny i s paštikou. Vypracujte z másla, paštiky a klíčních rostlinek váleček, zabalte ho do potravinářské fólie či pečicího papíru a uskladněte v ledničce. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Pro teplá jídla, jako je třeba rizoto, můžete k uchování klíčků použít i sádlo. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Měsíční jahody jsou hitem zahrad: Vysejte nyní a voňavé plody budete sklízet celé příští léto
      • Okouzlující hortenzie, kterou zná jen hrstka zahradníků: Sargentova dodá zahradě tajemný půvab
      • Nejkrásnější modrá v zahradě: Hořec tolitovitý, přírodní vzácnost i skromná zahradní trvalka
      • Papírovník čínský: Exotický listnatý strom s plody, které jinde nekoupíte
      • Víte, co je špičák a čtvrtkmen? Při nákupu ovocného stromku zvolte vhodný tvar, jinak budete hodně litovat
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Víme, proč vám žloutnou jehličnany a suchem to vážně není: Stále ale máte šanci je zachránit
      • Jak si vypěstovat rostliny na spaní: Jednoduchá cesta k lepšímu usínání bez prášků
      • Plevel mizí bez chemie: Účinné tipy na likvidaci plevelů, právě teď je čas pustit se do boje
      • Papírovník čínský: Exotický listnatý strom s plody, které jinde nekoupíte
      • Objevte tureckou višeň: Houževnatá kráska odolá mrazům a voní po mandlích
      • Potřebujete prořezat ořešák? Pro jeho řez musíte dodržet jasně daný termín, jinak o něj můžete přijít
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Kynutý švestkový koláč: Stačí několik surovin a vykouzlíte báječnou dobrotu
      • Na základech původní dřevěné chatky v zahrádkářské kolonii nedaleko řeky Vltavy vyrostla geniální dřevostavba pro trávení volného času
      • Bolestné stáří Oldřicha Vlacha: Lékaři mu dávali půl roku života. Manželka se kvůli němu vzala kariéry
      • “Manžel se mi odcizil, v ložnici jsme už jen jako spolubydlící,” neví si rady Olina
      • Kvíz: Když vám život nadělí citrony, udělejte z nich citronádu a otestujte svůj citrusový přehled
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání