Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Exotické plody, které můžete sklízet už i u nás
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      „Indiánský banán“ neboli muďoul trojlaločný (Asimina triloba)  pochází ze Severní Ameriky. Tato až osm metrů vysoká dřevina není – navzdory lidovému názvu – s banánovníkem příbuzná. Je také podstatně otužilejší, neboť přečká až teploty kolem –20 °C. A protože kvete až od druhé poloviny května, není skoro ohrožena pozdními mrazy a od konce září poskytuje plody, které chutnají podobně jako banány. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Tomel japonský neboli kaki (Diospyros kaki)  je dřevina pocházející z východní Asie. Snese teploty až kolem –20 °C a dorůstá výšky až 8 m, kompaktní odrůdy jako ’Early Fuyu’ jen 2 až 3 m. Plody kaki dozrávají a měknou většinou až po opadu listů. Před prvním mrazem všechny plody očešte a nechte dozrát v domě. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Pokud jde o stanoviště, je mišpule obecná (Mespilus germanica)  nenáročná. Druh pocházející z jihovýchodní Evropy potřebuje trochu zimní ochrany jen jako mladá rostlina. Vzrostlé exempláře přestojí mráz bez problémů. Tvrdé plody změknou až po několika mrazivých nocích, čímž se doba sklizně prodlužuje. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Lokvát japonský (Eriobotrya japonica)  přečká teploty až kolem –8 °C, a tak může někdy zůstat na terase až do prosince. Pokud rtuť teploměru klesne níž, přeneste rostlinu dovnitř a přezimujte ji na světlém a chladném místě. Už v březnu můžete dřevinu, která pochází z Číny, vynést zase ven. Plody dozrávají od února. Vyšší výnosy dávají naroubované rostliny.    

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Květy marakuji vám možná budou připadat povědomé. Marakuja neboli mučenka jedlá (Passiflora edulis)  patří totiž do stejného rodu jako známá mučenka modrá (Passiflora caerulea), ale poskytuje chutné plody. Popínavou rostlinu pocházející z Jižní Ameriky před příchodem mrazivého počasí mírně seřízněte a zazimujte. Přezimování venku se zdaří zřídka dokonce i v mírných regionech a vyžaduje dobrou ochranu kořenového balu před promrznutím. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Zástupci rodu Citrus, k nimž patří také citroník limonový (Citrus limon), pocházejí z Asie a potřebují propustnou půdu. Citrusové stromky se vyplatí přihnojit speciálním hnojivem s přídavkem dusíku. Zato zálivka je jednodušší, než se kdysi předpokládalo: citrusy totiž snesou nejen dešťovou vodu, ale také tvrdší vodu z vodovodního kohoutku. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Plody hrušně písečné (Pyrua pyrifolia)  známé jako nashi připomínají malá jablíčka. Dřevina pochází z Číny. Její plody chutnají podobně jako naše hrušky a zrají v srpnu a září. Protože tento druh je mrazuvzdorný až do zhruba –20 °C, může se vysazovat ve vinařském klimatu. Aby se vytvořilo hodně plodů, je namístě vysadit ještě druhou rostlinu, která zajistí opylení. Tuto funkci může převzít také „normální“ hrušeň obecná (Pyrus communis).

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Trik našich dědů, na který se zapomnělo: Jediná věc, která ochrání vaše stromy před mrazem i škůdci
      • Jak vyčistit náhrobek před Dušičkami: I obyčejná voda dokáže navrátit lesk, na ocet rovnou zapomeňte
      • Nejlevnější cesta ke krásné zahradě: Proč je pěstování v nádobách lepší než ve volné půdě
      • Změna letního času: Od zítřka bude tma o hodinu dříve. S romanticky osvětlenou zahradou budete zimní čas milovat
      • Tajný trik zahradníků: Prázdné záhony vás připravují o úrodu i živiny. Řešení je přitom geniálně jednoduché

      Nejnovější články

      KVÍZ: Víte, jak staré jsou Dušičky? Vyzkoušejte si kvíz o svátku, který slaví v Mexiku i Itálii
      Náhled
      Díky tomuhle fíglu vaše jahody nezmrznou ani v -15 °C a na jaře dají rekordní úrodu
      Thumbnail
      Neuvěříte, co pomáhá víc než drahé přípravky: Tajná zbraň proti chorobám rostlin z vaší zahrady
      Thumbnail
      Zaléváte správně? Tahle drobnost při zalévání rozhoduje, jestli vaše pokojovky přežijí zimu
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | ELLEphoria 2025 | Přechodové bundy podzim 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • KVÍZ: Proč zapalujeme svíčky a zdobíme hroby? Vyzkoušejte si kvíz o původu Dušiček
      • Zahrádkářský návod jak připravit jahody na zimu: Mulč, chvojí a pár kroků k bohaté jarní úrodě
      • Jak předejít houbovým chorobám rostlin: Nejčastější příčiny a účinná prevence
      • Správné zalévání pokojovek: Příliš vody může za tvorbu plísně i hnilobu kořenů
      • Dekorace na hrob, které dojmou i potěší: Inspirace z přírodnin pro krásné Dušičky
      • Herbář, který neztratí barvy ani po letech: Jak sušit květiny, aby si zachovaly tvar i vůni
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jak připravit nealkoholický punč. Krásně zahřeje a je plný vůní a chutí
      • Když se panelákový byt nadechne: Nevěřili byste, jak může vypadat bydlení po povedené rekonstrukci
      • Zvířecí vzory ovládly podzimní boty: Leopardí i hadí vzor ocení milovnice klasiky, krokodýl osloví odvážné amazonky
      • Numerologie na listopad 2025: Jedničky se naučí stát si za svým, čtyřky se uklidní
      • Proč se svatomartinské rohlíčky pečou v podobě podkovy? Připravte je podle Rettigové
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání