Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Choroby a škůdci
      4. Černé skvrny na listech čemeřice: jednejte rychle, je to vážná choroba. Takto napadenou rostlinu lze zachránit
      5. Galerie
      6. Čemeřice je právem nazývána zimní královnou nebo zimní růží

      Čemeřice je právem nazývána zimní královnou nebo zimní růží

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Rozkvetlé květy čemeřice

      Starší listy čemeřicím průběžně odstraňujte – předejdete tak rozvoji černé skvrnitosti, a zároveň pak lépe vyniknou jejich květy. 

      Foto: Shutterstock
      Čemeřice (Helleborus)

      Kvůli kýchání se jeden čas prášek z kořenů čemeřice přidával i do šňupacího tabáku. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Čemeřice (Helleborus)

      Čemeřici (Helleborus)  se také někdy říkalo kýchavka, protože prášek namletý z kořene čemeřice po přičichnutí dráždil sliznice a vyvolával kýchnutí. S kýchnutím pak měly z těla odcházet i zlé síly. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Čemeřice (Helleborus)

      Keltové čemeřici (Helleborus)  používali ale i k léčbě domácích zvířat. Rostlinu třeba zavěšovali do chlévů, v nichž měla od chovaného dobytka odhánět zlé duchy. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Čemeřice (Helleborus)

      Jedovatost čemeřic (Helleborus)  je známá už odedávna. Například Keltové ji využívali při výrobě šípového jedu určeného k lovu zvěře.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Čemeřice (Helleborus)

      Ve starém Římě se tomuto jedu říkalo helleboro, od čehož byl pravděpodobně odvozen latinský název čemeřice –Helleborus. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Čemeřice (Helleborus)

      Čemeřice (Helleborus)  kvetou leckde už od poloviny zimy a dokážou kvést i několik měsíců.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Čemeřice východní

      Čemeřice (Helleborus)  kvetou leckde už od poloviny zimy a dokážou kvést i několik měsíců.

      Foto: Shutterstock

      Foto: shutterstock
      Čemeřice černá

      Čemeřice (Helleborus)  kvetou leckde už od poloviny zimy a dokážou kvést i několik měsíců.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Čemeřice východní

      Čemeřice (Helleborus)  kvetou leckde už od poloviny zimy a dokážou kvést i několik měsíců.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Úžasné a nesmírně levné: Tohle zavařovačky promění v nejkrásnější svícny za pár korun
      • Tak nevinně vypadá a přitom dokáže zničit celou zahradu: Tento zahradní hit se šíří rychleji než plevel
      • Z obyčejných květináčů dokonalá zimní ozdoba: Tohle ptačí krmítko zvládne vyrobit úplně každý
      • Úžasná proměna: Z obyčejného truhlíku vznikne minizahrádka, která kvete i v mrazu
      • Tajemství Dušiček: Zapalte svíčku, než bude pozdě! Co se v ten den děje mezi světem živých a mrtvých

      Nejnovější články

      Nejkrásnější podzimní věnec: Jednoduchá dekorace, která voní dětstvím i lesem
      Thumbnail
      Aby uskladněná cibule nehnila a zůstala čerstvá, stačí jedna geniální vychytávka
      Thumbnail
      Tajemství modelek odhaleno: Na husté a lesklé vlasy používají obyčejné bylinky z české zahrady
      Thumbnail
      Listopad je klíčový pro zazimování zahradního jezírka. Aby rostliny a ryby přežily i mráz století, stačí jeden fígl
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Listopad na zahradě | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | ELLEphoria 2025 | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Podzimní kouzlo z lesa: Vyrobte si věnec z kaštanů, úžasně vám provoní domov
      • Jak uchovat cibuli čerstvou a voňavou po celou zimu: Stačí obyčejná punčocha
      • Krásné a husté vlasy díky přírodě: Kopřiva, rozmarýn i lopuch používaly už naše babičky
      • Zahradní jezírko připravené na zimu: Čistá voda, ošetřené rostliny a přívod vzduchu rybám
      • Pokojovka, která vydrží všechno: Toulovka čistí vzduch a přežije i vaši dovolenou
      • Amarylis ožije i po měsících spánku, stačí kapka teplé vody
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jak na tradiční vepřo knedlo zelo? Poklad české kuchyně si podle tohoto receptu zamilujete na první ochutnání
      • Každá chyba v kuchyni se počítá: Jak účinně bojovat s octomilkami a zbavit se jich jednou provždy
      • Hana Talpová namluvila téměř 300 dílů To je vražda, napsala: Byla to čupr baba, říká o Angele Lansbury česká dabérka
      • Nová hvězda seriálů Kristýna Jedličková: Mladá herečka je neskutečně talentovaná, pokorná a má krásnou tvář
      • Svatomartinské víno se letos otvírá už dnes. Co od mladého vína čekat a kde jej ochutnat?
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání