Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Choroby a škůdci
      4. Černé skvrny na listech čemeřice: jednejte rychle, je to vážná choroba. Takto napadenou rostlinu lze zachránit
      5. Galerie
      6. Čemeřice je právem nazývána zimní královnou nebo zimní růží
      Čemeřice je právem nazývána zimní královnou nebo zimní růží
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Starší listy čemeřicím průběžně odstraňujte – předejdete tak rozvoji černé skvrnitosti, a zároveň pak lépe vyniknou jejich květy. 

      Foto: Shutterstock

      Kvůli kýchání se jeden čas prášek z kořenů čemeřice přidával i do šňupacího tabáku. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Čemeřici (Helleborus)  se také někdy říkalo kýchavka, protože prášek namletý z kořene čemeřice po přičichnutí dráždil sliznice a vyvolával kýchnutí. S kýchnutím pak měly z těla odcházet i zlé síly. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Keltové čemeřici (Helleborus)  používali ale i k léčbě domácích zvířat. Rostlinu třeba zavěšovali do chlévů, v nichž měla od chovaného dobytka odhánět zlé duchy. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Jedovatost čemeřic (Helleborus)  je známá už odedávna. Například Keltové ji využívali při výrobě šípového jedu určeného k lovu zvěře.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Ve starém Římě se tomuto jedu říkalo helleboro, od čehož byl pravděpodobně odvozen latinský název čemeřice –Helleborus. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Čemeřice (Helleborus)  kvetou leckde už od poloviny zimy a dokážou kvést i několik měsíců.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Foto: shutterstock
      Foto: Shutterstock
      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Ještě je čas na výsev červené řepy. Jak ji pěstovat, proč je zdravá a kdo by se jí měl raději vyhnout
      • Srdcovka nádherná: Půvabnou trvalku na jaře rozdělte a dobře označte jmenovkou. Možná ji tak zachráníte před zničením
      • Nejspolehlivější trvalky, které můžete pěstovat i v písku: Neuvěříte, jaké druhy v něm porostou
      • Osvědčené trvalky, které porostou v jílovité půdě: Vysaďte si jirnici, žluťuchu nebo janebu
      • Vtroušené trvalky patří na každou zahradu: Mavuň, lnice nebo šalvěj muškátová budou i bez vašeho přičinění pendlovat z místa na místo
      • Naše krásná zahrada
      • obrázek magazínu
      • Objednat předplatné
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • NASTAVENÍ SOUKROMÍ
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření
      • Články Naše krásná zahrada
      • Květy černého bezu: Tajemství výroby domácího sirupu, který okouzlí vaše chuťové pohárky
      • Nejkrásnější a nejodolnější dvouletkou je maceška: Při jejím pěstování si ale dejte pozor na jednu zásadní věc, jinak ji nevědomky zahubíte
      • Černucha damašská: Půvabnou letničku můžete vysévat i v květnu. V dalších letech na ni klidně zapomeňte, sama se přihlásí
      • Zapomeňte na tradiční pěstování levandule, to už není v módě. Letošní terasy a balkony ovládnou levandule na kmínku
      • Cukety a dýně pěstujte z přímého výsevu. Počkejte, až se půda prohřeje. Jaké sousedy pro teplomilnou zeleninu zvolit
      • Nejspolehlivější trvalky, které můžete pěstovat i v písku: Neuvěříte, jaké druhy v něm porostou
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Vyzkoušeli jsme fígl na otvírání zavařovaček: Spojené ruce úplně nepřesvědčily, ale další triky fungují
      • Jak vypadají ložnice v roce 2025? Kladou důraz na osobní styl, přírodní prvky i moderní technologie
      • Krásná pleť začíná u čistých štětců: Čištění si plánujte pravidelně, hrozí ucpané póry a pupínky
      • Týdenní horoskop od 12. do 18. května: Štíři odhalí tajemství, Býci najdou odvahu ke změně
      • Albert Einstein: Kolikrát denně jedl houby? Jaké množství jahod spořádal na posezení? A proč se stal vegetariánem?
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání