Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Břečťan má vlastnost, která vás překvapí. Možná ho díky ní budete chtít do zahrady. Vysadit ho lze ještě letos
      4. Galerie
      5. Břečťan je velmi dekorativní na zahradě i ve váze

      Břečťan je velmi dekorativní na zahradě i ve váze

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      břečťan

      Nezralé plody břečťanu oživí každou květinovou dekoraci. Jsou výrazné a trvanlivé

      Foto: Shutterstock
      břečťan

      Kulovité květenství břečťanu, plné pylu i nektaru

      Foto: Shutterstock
      břečťan

      Podzimní kytice oživí větvičky s plody břečťanu

      Foto: Shutterstock
      břečťan

      Včela na květu břečťanu

      Foto: Shutterstock
      břečťan

      Právě pozdní květy břečťanu, které se objevují na starších rostlinách od září až do poloviny listopadu, jsou nesmírně cenné pro včely a další opylovače

      Foto: Shutterstock
      břečťan

      V době, kdy většina rostlin již odkvetla, poskytuje břečťan poslední vydatnou potravu před zimním obdobím. Jeho drobné, nenápadné květy v kulovitých okolících produkují dostatek nektaru a pylu

      Foto: Shutterstock
      břečťan

      V zimě, kdy opadavé dřeviny ztratí listy, zůstává břečťan krásně zelený a dostatečně hustý, aby dále plnil svou ochrannou funkci. Jeho plody, černé bobule dozrávající v předjaří, jsou důležitým zdrojem potravy pro ptáky v chladném období nedostatku

      Foto: Shutterstock
      břečťan

      Příčepivé kořínky břečťanu

      Foto: Shutterstock
      břečťan

      Na hřbitovech, ve stínu starých stromů, se břečťanu velmi dobře daří

      Foto: Shutterstock
      břečťan

      Pozor si dejte na porušené zdivo, které pak břečťan velmi rychle začne ještě více ničit

      Foto: Shutterstock
      břečťan

      Staré výhony břečťanu bývají velmi silné

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Neuvěřitelné, kolik rostlin lidé zbytečně vyhazují! Stačí znát tohle jednoduché pravidlo zazimování
      • Tajemství Dušiček: Zapalte svíčku, než bude pozdě! Co se v ten den děje mezi světem živých a mrtvých
      • Nezničitelné krásky do mrazu: Tyhle rostliny do truhlíku vydrží i sníh a vypadají božsky
      • Tajemství zahradních designérů: 5 kultivarů stálezeleného keře, které v zimě mění barvy jako kouzlem
      • Když mráz kouzlí s chutí: Plody, které po přemrznutí chutnají lépe než čokoláda

      Nejnovější články

      Úžasný zelený koberec bez nervů a potu: Zahradní architekt prozradil zázračný recept na trávník snů
      Thumbnail
      Designéři prozradili trik: Tyto rostliny vypadají draze, ale stojí pár korun. Winter‑chic truhlíky rozzáří i ledovou zimu
      Thumbnail
      Tohle byste u televizního moderátora nečekali: Aleš Cibulka vaří vlastní povidla a zápasí s plevelem jako každý zahrádkář
      Thumbnail
      Když tohle jednou ochutnáte, kupovaná povidla už do kuchyně nepustíte. Neuvěříte, co udělá trochu perníkového koření
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Listopad na zahradě | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | ELLEphoria 2025 | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Jak na dokonalý trávník: Rady odborníků Ferdinanda Lefflera a Tomáše Šeny
      • Winter-chic truhlíky: Mrazuvzdorná heuchera s větvičkami a mechem vytvoří úžasnou zimní výzdobu
      • Aleš Cibulka: Na chalupě nacházím klid, radost i inspiraci pro Tobogán
      • Domácí hrušková povidla: Krásný jedlý dárek, který voní po perníku
      • Stromek z dubového listí: Originální vánoční dekorace, která vydrží celé svátky
      • Jak udržet pokojovky zdravé přes zimu: Méně vody, víc vlhkosti, žádné topení
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Zbylé těstoviny, které už nikdo nechce, mohou být základem dalšího chutného jídla
      • Fantastická proměna pražské garsonky sloužící k pronájmu: Za minimum nákladů se interiér zabarvil v duchu české trikolory
      • Slavné ženy a jejich oblíbené kozačky: Hnědou koženou klasiku miluje Zlata Adamovská, královnou modelů nad kolena je Lucie Bílá
      • “Před patnácti lety jsem se vdala za staršího muže. Dnes lituji, že jsem neposlechla ostatní,” přiznává Marika
      • Kvíz: Knedlíky k masu či omáčce aneb Víte, proč je česká příloha skutečně králem talíře?
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání