Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Jak sklízet a sušit česnek: s jednoduchou pomůckou si usnadníte práci a čas. Fotogalerie ze sklizně a sušení česneku
      4. Galerie
      5. Zásoby česneku se vždy vyplatí

      Zásoby česneku se vždy vyplatí

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Zásoby česneku se vždy vyplatí

      Česnekové pole

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Nenechávejte zralý česnek zbytečně dlouho v zemi. Při prvních náznacích zralosti se hned pusťte do práce a česnek vytáhněte. Kdy česnek sklidit poznáte jednoduše: paličák narovnal pár stvolů, které jste zjara nezaštípli

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Na vytahování česneku použijte rycí vidle, abyste neporušili jeho cibule

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Při vytažení cibule česneku ze země nepodceňte pečlivou očistu od zbytku půdy. Rukavicí několikrát přejeďte přes cibuli a opatrně vyklepejte hlínu z kořenů

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Očistěte cibule česneku. Zbytková hlína by absorbovala vzdušnou vlhkost a mohlo by dojít k plesnivění

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Očištěná cibule česneku

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Máte-li možnost, několik dní nechte česnek rozložený na chráněném a dobře větraném místě. Stvoly se částečně seschnou a svazování pak bude jednodušší

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Cibule rozložené vedle sebe mají větší šanci se vydýchat a proschnout, než je začnete svazovat

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Po několika dnech sušení pak česnek očistíte od listů. Tuto fázi však můžete také udělat před rozložením

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Před svazováním můžete kořeny zkrátit na polovinu a stvoly na cca 30 cm (záleží na zvyklosti)

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Česnek nejlépe vysušíte ve svazcích. Mnozí dělají zbytečnou chybu, když se do jednoho svazku snaží dát hodně cibulí česneku. Aby se vzduch dostal co nejblíže, udělejte raději více svazků s méně česneky. Optimální je pět až sedm kusů na jeden svazek 

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Osvědčená pomůcka: stvoly jsou velmi tvrdé a pokud je stahujete provázkem, nikdy je důkladně neutáhnete. Provázek nahraďte vázacím drátem, který s pomocí kombinaček dostatečně stáhnete. Stvoly se postupně sesychají a čas od času musíte "úvazek" utáhnout, aby česnek nezačal ze svazků vypadávat. Vázací drát jednoduše kombinačkami  přitáhnete. Při použití provázku byste museli svazky vždy převazovat, což je ztráta času. Takto si usnadníte práci.

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Nylonový provázek přivažte na stvol jednoho česneku. Na konci udělejte očko a svazek máte připravený k zavěšení

      Foto: Mirka Strejčková
      Sušení česneku ve stodole

      Česnek zavěste a sušte v prostoru, který není osvětlen přímým slunečním svitem, je chráněn před deštěm a kde proudí čerstvý vzduch. Ideálně se k sušení hodí zápraží, kůlny, přístřešky, pergoly, průjezdy nebo chráněné převisy střech.

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Na sušení můžete také používat závěsné drátěné koše. Do ok provléknete česneky a necháte schnout. Ušetříte si tak čas a práci, které byste věnovali při svazování a zavěšování

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Když se česnek urodí...

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Zavěšený česnek sušte nejméně měsíc, klidně i šest neděl. Poté můžete stvoly zkrátit a cibule znovu očistit od oschlých slupek. Česnek uskladněte v tmavé, suché a chladné místnosti. Svazky však můžete také jen přenést a zavěsit. Takto jednoduše si uděláte zásobu zdravého a dobrého česneku.

      Foto: Mirka Strejčková

      Prohlédněte si další galerie

      • Největší chyba, kterou dělají zahrádkáři na podzim: Kvůli ní vám půda zleniví a úroda mizí
      • Tak nevinně vypadá a přitom dokáže zničit celou zahradu: Tento zahradní hit se šíří rychleji než plevel
      • Díky tomuhle triku s ledem vaše orchideje nezahynou ani v přetopeném bytě
      • Když mráz kouzlí s chutí: Plody, které po přemrznutí chutnají lépe než čokoláda
      • Senzace podzimu: Kvete, když všechno ostatní umírá. A přitom tuto rostlinu skoro nikdo nepěstuje

      Nejnovější články

      Senzace podzimu: Kvete, když všechno ostatní umírá. A přitom tuto rostlinu skoro nikdo nepěstuje
      Thumbnail
      Nezničitelné krásky do mrazu: Tyhle rostliny do truhlíku vydrží i sníh a vypadají božsky
      Thumbnail
      Nejkrásnější zimní truhlíky všech dob: Když čemeřice ožije, i mráz ztratí kouzlo
      Náhled
      Nemůžete se dočkat Vánoc? Tyto nejkrásnější přírodní dekorace si můžete klidně udělat už teď a vydrží až do svátků
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Listopad na zahradě | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Apetit piknik 2025 | ELLEphoria 2025 | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Brambořík břečťanolistý rozzáří podzimní zahradu: Růžový klenot kvete ještě v listopadu
      • Rostliny do truhlíku pro chladné období: Hebe, libavka i okrasné zelí odolají i mrazu
      • Rostliny kvetoucí v zimě: Čemeřice kvete, když ostatní rostliny spí
      • Přírodní dekorace v severském stylu s vůní skořice: Návody, které zvládnete za půl hodiny
      • Cesmína patří k nejkrásnějším stálezeleným keřům. Podívejte se na 5 nejzajímavějších kultivarů
      • Nejkrásnější barvy podzimu v zahradě: Amsonie či bezkolenec rozzáří záhony až do prvních mrazů
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jak připravit pečenou husu? Správná pečínka musí být šťavnatá s křupavou kůrkou
      • Z chaty u Říčan vyrostl moderní rodinný dům, který si uchoval kouzlo minulosti
      • Zpěvačka Marcela Březinová je ikona žen s kratšími vlasy: Zákaznice chodí do kadeřnictví s mojí fotkou
      • Kvíz: Čeština, číselné řady i zábavné přesmyčky. Zkuste, zda budete lepší než vaše děti
      • 4 šéfkuchaři, 8 chodů a tajné triky: Zajeli jsme do Písku vyzkoušet, jak chutná menu od elitních kuchařů
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání