Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Jak sklízet a sušit česnek: s jednoduchou pomůckou si usnadníte práci a čas. Fotogalerie ze sklizně a sušení česneku
      4. Galerie
      5. Zásoby česneku se vždy vyplatí

      Zásoby česneku se vždy vyplatí

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Zásoby česneku se vždy vyplatí

      Česnekové pole

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Nenechávejte zralý česnek zbytečně dlouho v zemi. Při prvních náznacích zralosti se hned pusťte do práce a česnek vytáhněte. Kdy česnek sklidit poznáte jednoduše: paličák narovnal pár stvolů, které jste zjara nezaštípli

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Na vytahování česneku použijte rycí vidle, abyste neporušili jeho cibule

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Při vytažení cibule česneku ze země nepodceňte pečlivou očistu od zbytku půdy. Rukavicí několikrát přejeďte přes cibuli a opatrně vyklepejte hlínu z kořenů

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Očistěte cibule česneku. Zbytková hlína by absorbovala vzdušnou vlhkost a mohlo by dojít k plesnivění

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Očištěná cibule česneku

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Máte-li možnost, několik dní nechte česnek rozložený na chráněném a dobře větraném místě. Stvoly se částečně seschnou a svazování pak bude jednodušší

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Cibule rozložené vedle sebe mají větší šanci se vydýchat a proschnout, než je začnete svazovat

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Po několika dnech sušení pak česnek očistíte od listů. Tuto fázi však můžete také udělat před rozložením

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Před svazováním můžete kořeny zkrátit na polovinu a stvoly na cca 30 cm (záleží na zvyklosti)

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Česnek nejlépe vysušíte ve svazcích. Mnozí dělají zbytečnou chybu, když se do jednoho svazku snaží dát hodně cibulí česneku. Aby se vzduch dostal co nejblíže, udělejte raději více svazků s méně česneky. Optimální je pět až sedm kusů na jeden svazek 

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Osvědčená pomůcka: stvoly jsou velmi tvrdé a pokud je stahujete provázkem, nikdy je důkladně neutáhnete. Provázek nahraďte vázacím drátem, který s pomocí kombinaček dostatečně stáhnete. Stvoly se postupně sesychají a čas od času musíte "úvazek" utáhnout, aby česnek nezačal ze svazků vypadávat. Vázací drát jednoduše kombinačkami  přitáhnete. Při použití provázku byste museli svazky vždy převazovat, což je ztráta času. Takto si usnadníte práci.

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Nylonový provázek přivažte na stvol jednoho česneku. Na konci udělejte očko a svazek máte připravený k zavěšení

      Foto: Mirka Strejčková
      Sušení česneku ve stodole

      Česnek zavěste a sušte v prostoru, který není osvětlen přímým slunečním svitem, je chráněn před deštěm a kde proudí čerstvý vzduch. Ideálně se k sušení hodí zápraží, kůlny, přístřešky, pergoly, průjezdy nebo chráněné převisy střech.

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Na sušení můžete také používat závěsné drátěné koše. Do ok provléknete česneky a necháte schnout. Ušetříte si tak čas a práci, které byste věnovali při svazování a zavěšování

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Když se česnek urodí...

      Foto: Mirka Strejčková
      Sklizeň a sušení česneku nepodceňte

      Zavěšený česnek sušte nejméně měsíc, klidně i šest neděl. Poté můžete stvoly zkrátit a cibule znovu očistit od oschlých slupek. Česnek uskladněte v tmavé, suché a chladné místnosti. Svazky však můžete také jen přenést a zavěsit. Takto jednoduše si uděláte zásobu zdravého a dobrého česneku.

      Foto: Mirka Strejčková

      Prohlédněte si další galerie

      • Úžasný vánoční trik: Proč Japonci dávají jako dárek tenhle zelený zázrak pro štěstí a lásku
      • Nejlevnější superpotravina vůbec: Roste sama a sklízíte ji za pár dnů. V zimě vás nakopne rychleji než vitamíny
      • Vypadá jako luxusní pokojovka. Ve skutečnosti doma pomalu umírá
      • Spící panna do temného koutu: Roste ve stínu, odpustí chyby, vypadá draze a ještě čistí vzduch
      • Vyhazujete mandarinkové slupky? Děláte obrovskou chybu. Z odpadu vznikne řetěz, který provoní celý byt

      Nejnovější články

      Takové větve byste vyhodili do kamen. Přitom z toho vznikne nejluxusnější vánoční dekorace
      Thumbnail
      Překvapivé zjištění zahradníků: Úžasná rostlina, která kvete v mrazu. Jedna chyba ji ale připraví o květy na celé roky
      Náhled
      Bez tohoto tropického stromu by Vánoce chutnaly úplně jinak. A většina lidí netuší proč
      Thumbnail
      Mrzne, sněží, půda je tvrdá. Zahrádkáři ji sklízí i pod sněhem a chutná lépe než v létě
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Denní horoskopy
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám? | Vánoční svícen na hrob | Košíčky na vánoční stromeček | Vánoční skřítci | Zimní výzdoba oken
      • Články Naše krásná zahrada
      • Vánoční svícen z březových větví: Přírodní dekorace na štědrovečerní stůl
      • Pěstování čemeřice východní: Méně péče zajistí více květů
      • Jak vzniká čokoláda: Od tropického stromu až po hotovou tabulku
      • Zimní zelenina dodá vitamíny i během mrazů: Růžičkovou kapustu, kadeřávek a špenát lze sklízet celou zimu
      • Červené, nebo žluté? Jak vybrat správné brambory na bramborový salát
      • Jednoduché prostírání štědrovečerní tabule: Méně dekorací, lepší efekt
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Retro okénko: Vánoce za socíku. Stromečky zdobené kolekcemi od ROH, dlouhé fronty a děda Mráz místo Ježíška
      • Oblíbený svetr babiček v moderním kabátku. Kardigan roku 2026 si zamilujete
      • Krajka je hitem zimy 2025, takhle ji ale nenoste: Ukážeme vám, kdy je vkusná a kdy už vulgární
      • Kvíz: Mrakomor, Kazisvět a spol. Znáte všechny pohádkové záporáky?
      • Jak dlouho vydrží bramborový salát čerstvý a chutný a kdy už ho raději vyhodit? Důležité je právné skladování, teplota a hygiena
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání