Breadcrumb

Česnekové pole

Nenechávejte zralý česnek zbytečně dlouho v zemi. Při prvních náznacích zralosti se hned pusťte do práce a česnek vytáhněte. Kdy česnek sklidit poznáte jednoduše: paličák narovnal pár stvolů, které jste zjara nezaštípli

Na vytahování česneku použijte rycí vidle, abyste neporušili jeho cibule

Při vytažení cibule česneku ze země nepodceňte pečlivou očistu od zbytku půdy. Rukavicí několikrát přejeďte přes cibuli a opatrně vyklepejte hlínu z kořenů

Očistěte cibule česneku. Zbytková hlína by absorbovala vzdušnou vlhkost a mohlo by dojít k plesnivění

Očištěná cibule česneku

Máte-li možnost, několik dní nechte česnek rozložený na chráněném a dobře větraném místě. Stvoly se částečně seschnou a svazování pak bude jednodušší

Cibule rozložené vedle sebe mají větší šanci se vydýchat a proschnout, než je začnete svazovat

Po několika dnech sušení pak česnek očistíte od listů. Tuto fázi však můžete také udělat před rozložením

Před svazováním můžete kořeny zkrátit na polovinu a stvoly na cca 30 cm (záleží na zvyklosti)

Česnek nejlépe vysušíte ve svazcích. Mnozí dělají zbytečnou chybu, když se do jednoho svazku snaží dát hodně cibulí česneku. Aby se vzduch dostal co nejblíže, udělejte raději více svazků s méně česneky. Optimální je pět až sedm kusů na jeden svazek

Osvědčená pomůcka: stvoly jsou velmi tvrdé a pokud je stahujete provázkem, nikdy je důkladně neutáhnete. Provázek nahraďte vázacím drátem, který s pomocí kombinaček dostatečně stáhnete. Stvoly se postupně sesychají a čas od času musíte "úvazek" utáhnout, aby česnek nezačal ze svazků vypadávat. Vázací drát jednoduše kombinačkami přitáhnete. Při použití provázku byste museli svazky vždy převazovat, což je ztráta času. Takto si usnadníte práci.

Nylonový provázek přivažte na stvol jednoho česneku. Na konci udělejte očko a svazek máte připravený k zavěšení

Česnek zavěste a sušte v prostoru, který není osvětlen přímým slunečním svitem, je chráněn před deštěm a kde proudí čerstvý vzduch. Ideálně se k sušení hodí zápraží, kůlny, přístřešky, pergoly, průjezdy nebo chráněné převisy střech.

Na sušení můžete také používat závěsné drátěné koše. Do ok provléknete česneky a necháte schnout. Ušetříte si tak čas a práci, které byste věnovali při svazování a zavěšování

Když se česnek urodí...

Zavěšený česnek sušte nejméně měsíc, klidně i šest neděl. Poté můžete stvoly zkrátit a cibule znovu očistit od oschlých slupek. Česnek uskladněte v tmavé, suché a chladné místnosti. Svazky však můžete také jen přenést a zavěsit. Takto jednoduše si uděláte zásobu zdravého a dobrého česneku.
Prohlédněte si další galerie
- Černý bez: Nejobyčejnější keř naší přírody využijete hned dvakrát. Vyzkoušeli jsme 3 recepty z bezových květů
- Meloun cukrový: Sladká pochoutka se až překvapivě snadno pěstuje. Jak poznáte, že je meloun zralý?
- Buxusy můžete nahradit těmito keři: Jeden z nich je naprostá novinka, která vás ohromí
- Chejr vonný neboli zimní fiala: Oblíbená dvouletka se občas chová jako krátkověká trvalka. Jak ji vysévat a pěstovat
- Petúnie jsou křehké balkonové rostliny. Těchto pět věcí jim vážně nedělejte