Skip to main content

Main navigation

  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu

      Breadcrumb

      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Jak sklízet a sušit česnek: s jednoduchou pomůckou si usnadníte práci a čas. Fotogalerie ze sklizně a sušení česneku
      4. Galerie
      5. Zásoby česneku se vždy vyplatí
      Zásoby česneku se vždy vyplatí
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Česnekové pole

      Foto: Mirka Strejčková

      Nenechávejte zralý česnek zbytečně dlouho v zemi. Při prvních náznacích zralosti se hned pusťte do práce a česnek vytáhněte. Kdy česnek sklidit poznáte jednoduše: paličák narovnal pár stvolů, které jste zjara nezaštípli

      Foto: Mirka Strejčková

      Na vytahování česneku použijte rycí vidle, abyste neporušili jeho cibule

      Foto: Mirka Strejčková

      Při vytažení cibule česneku ze země nepodceňte pečlivou očistu od zbytku půdy. Rukavicí několikrát přejeďte přes cibuli a opatrně vyklepejte hlínu z kořenů

      Foto: Mirka Strejčková

      Očistěte cibule česneku. Zbytková hlína by absorbovala vzdušnou vlhkost a mohlo by dojít k plesnivění

      Foto: Mirka Strejčková

      Očištěná cibule česneku

      Foto: Mirka Strejčková

      Máte-li možnost, několik dní nechte česnek rozložený na chráněném a dobře větraném místě. Stvoly se částečně seschnou a svazování pak bude jednodušší

      Foto: Mirka Strejčková

      Cibule rozložené vedle sebe mají větší šanci se vydýchat a proschnout, než je začnete svazovat

      Foto: Mirka Strejčková

      Po několika dnech sušení pak česnek očistíte od listů. Tuto fázi však můžete také udělat před rozložením

      Foto: Mirka Strejčková

      Před svazováním můžete kořeny zkrátit na polovinu a stvoly na cca 30 cm (záleží na zvyklosti)

      Foto: Mirka Strejčková

      Česnek nejlépe vysušíte ve svazcích. Mnozí dělají zbytečnou chybu, když se do jednoho svazku snaží dát hodně cibulí česneku. Aby se vzduch dostal co nejblíže, udělejte raději více svazků s méně česneky. Optimální je pět až sedm kusů na jeden svazek 

      Foto: Mirka Strejčková

      Osvědčená pomůcka: stvoly jsou velmi tvrdé a pokud je stahujete provázkem, nikdy je důkladně neutáhnete. Provázek nahraďte vázacím drátem, který s pomocí kombinaček dostatečně stáhnete. Stvoly se postupně sesychají a čas od času musíte "úvazek" utáhnout, aby česnek nezačal ze svazků vypadávat. Vázací drát jednoduše kombinačkami  přitáhnete. Při použití provázku byste museli svazky vždy převazovat, což je ztráta času. Takto si usnadníte práci.

      Foto: Mirka Strejčková

      Nylonový provázek přivažte na stvol jednoho česneku. Na konci udělejte očko a svazek máte připravený k zavěšení

      Foto: Mirka Strejčková

      Česnek zavěste a sušte v prostoru, který není osvětlen přímým slunečním svitem, je chráněn před deštěm a kde proudí čerstvý vzduch. Ideálně se k sušení hodí zápraží, kůlny, přístřešky, pergoly, průjezdy nebo chráněné převisy střech.

      Foto: Mirka Strejčková

      Na sušení můžete také používat závěsné drátěné koše. Do ok provléknete česneky a necháte schnout. Ušetříte si tak čas a práci, které byste věnovali při svazování a zavěšování

      Foto: Mirka Strejčková

      Když se česnek urodí...

      Foto: Mirka Strejčková

      Zavěšený česnek sušte nejméně měsíc, klidně i šest neděl. Poté můžete stvoly zkrátit a cibule znovu očistit od oschlých slupek. Česnek uskladněte v tmavé, suché a chladné místnosti. Svazky však můžete také jen přenést a zavěsit. Takto jednoduše si uděláte zásobu zdravého a dobrého česneku.

      Foto: Mirka Strejčková

      Prohlédněte si další galerie

      • Hnědé skvrny ničí vaše rajčata? Tento trik je zachrání před septoriovou skvrnitostí!
      • Pár tipů, jak odstranit ze zahrady pařez: Odstraňte ho vždy, jinak vás to vyjde pěkně draho
      • Plamenka latnatá: Voňavá královna trvalek, která rozzáří vaši zahradu bez námahy
      • Vypěstujte si duhový pomeranč: Arcobal vás naprosto ohromí barvou a chutí
      • Exotika v květináči: pěstujte gloriózu a arizému a budete žasnout, co příroda dokáže vykouzlit za divy
      logo Naše krásná zahrada

      Footer menu

      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina | Apetit piknik 2025
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Sněhové pusinky | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Letní Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Zimní chřest, který jste (nejspíš) nikdy nejedli: Černý kořen je zelenina s tajemstvím
      • Milujete levanduli? Otestujte se, jestli ji opravdu umíte pěstovat
      • Žakarandě dopřejete základní péči a pokvete vám zvonkovitými květy. Barvu květů můžete snadno ovlivnit
      • Má nádherné květy, citrusovou vůni a neskutečnou výdrž: Zavinutka si vás získá
      • Letní hnojení bez přešlapů: Jak mít zahradu plnou života a chutí
      • Tajný trik pro skleník: Nevyužitý kout v zahradě přinese květy a zelenina i v mrazu
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Křupavé letní rychlokvašky: Na těchto nakládaných okurkách si pochutnáte už za 48 hodin
      • Dechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostor
      • Jak nosit trendy bermudy elegantně: Vybrali jsme 20 nejkrásnějších kousků z aktuálních kolekcí
      • Co vám brání ve štěstí podle horoskopu: Jaká je stinná stránka každého znamení a jak s ní pracovat? Berani jsou tahouni, Panny zase kritici
      • Jak se jí na Colours of Ostrava? Úžasně barvitě. Hitem jsou misky plné chutí, rozžhavené uhlíky i obložené chleby
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání