
Ořešák má dlouhou tradici jako domovní strom, a i dnes si ho lidé s oblibou vysazují; jen s tím rozdílem, že se jedná o odrůdy menšího vzrůstu, než jaké bychom našli v ořešákových sadech.

Vlašské ořechy, které přistanou v trávě, by se měly sbírat každý den, obzvlášť za deštivého a vlhkého počasí. Začínají totiž plesnivět po krátké době a pak už by se neměly jíst.

Pět vlašských ořechů denně a vaše cévy budou fit. Vlašské ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, minerály a vitaminy skupiny B, které posilují psychiku a blahodárně působí na pokožku i vlasy.

Vlašské ořechy sušte rozložené v jedné vrstvě, nejlépe ne příliš natěsno. Sušení určitě neurychlujte v troubě ani v sušičce na ovoce. Při vyšších teplotách jádra rychle žluknou a významně utrpí jejich chuť. Pomalé sušení je pro výslednou kvalitu ořechů nejlepší.

Listy ořešáku obsahují hnědě zbarvenou látku juglon, která potlačuje růst okolní vegetace, jež by mohla stromu konkurovat (tomuto jevu se říká alelopatie).
Prohlédněte si další galerie
- Provoní byt a vypadá jako z butiku: Fantastický vánoční svícen vyrobíte téměř zadarmo
- Geniálně jednoduchý trik: Vyrobte si vánoční svíčky, které voní lépe než ty nejdražší z butiku
- Tenhle strom dokáže přitáhnout blesk přímo na váš dům. A přesto ho lidé milují
- Úžasný trik ze suchých větví: Pár koleček dřeva a váš stromek bude vypadat jako z designového časopisu
- Zázrak z kuchyně: Pro vás odpad, pro rostliny životabudič. Doma vám díky němu vyroste neskutečná džungle



