
Ořešák má dlouhou tradici jako domovní strom, a i dnes si ho lidé s oblibou vysazují; jen s tím rozdílem, že se jedná o odrůdy menšího vzrůstu, než jaké bychom našli v ořešákových sadech.

Vlašské ořechy, které přistanou v trávě, by se měly sbírat každý den, obzvlášť za deštivého a vlhkého počasí. Začínají totiž plesnivět po krátké době a pak už by se neměly jíst.

Pět vlašských ořechů denně a vaše cévy budou fit. Vlašské ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, minerály a vitaminy skupiny B, které posilují psychiku a blahodárně působí na pokožku i vlasy.

Vlašské ořechy sušte rozložené v jedné vrstvě, nejlépe ne příliš natěsno. Sušení určitě neurychlujte v troubě ani v sušičce na ovoce. Při vyšších teplotách jádra rychle žluknou a významně utrpí jejich chuť. Pomalé sušení je pro výslednou kvalitu ořechů nejlepší.

Listy ořešáku obsahují hnědě zbarvenou látku juglon, která potlačuje růst okolní vegetace, jež by mohla stromu konkurovat (tomuto jevu se říká alelopatie).
Prohlédněte si další galerie
- Úžasné zvyky bronzové neděle: Lidé dělají jeden rituál celé generace. Má silnější účinek, než myslíte
- Tahle prastará pryskyřice provoní svátky líp než svíčky: Magická vůně, kterou používali faraoni, mění české Vánoce
- Geniálně jednoduchý trik: Vyrobte si vánoční svíčky, které voní lépe než ty nejdražší z butiku
- Květinářka mi prozradila triky, díky kterým africké fialky nádherně kvetou i v zimě
- Televizi už potřebovat nebudete: Stačí jedno ptačí krmítko a zahrada se promění v živou pohádku



