Breadcrumb

Ořešák má dlouhou tradici jako domovní strom, a i dnes si ho lidé s oblibou vysazují; jen s tím rozdílem, že se jedná o odrůdy menšího vzrůstu, než jaké bychom našli v ořešákových sadech.

Vlašské ořechy, které přistanou v trávě, by se měly sbírat každý den, obzvlášť za deštivého a vlhkého počasí. Začínají totiž plesnivět po krátké době a pak už by se neměly jíst.

Pět vlašských ořechů denně a vaše cévy budou fit. Vlašské ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, minerály a vitaminy skupiny B, které posilují psychiku a blahodárně působí na pokožku i vlasy.

Vlašské ořechy sušte rozložené v jedné vrstvě, nejlépe ne příliš natěsno. Sušení určitě neurychlujte v troubě ani v sušičce na ovoce. Při vyšších teplotách jádra rychle žluknou a významně utrpí jejich chuť. Pomalé sušení je pro výslednou kvalitu ořechů nejlepší.

Listy ořešáku obsahují hnědě zbarvenou látku juglon, která potlačuje růst okolní vegetace, jež by mohla stromu konkurovat (tomuto jevu se říká alelopatie).
Prohlédněte si další galerie
- Eustoma neboli jícnovka: Atraktivní letnička, kterou na zahradě pěstuje jen málokdo. Okouzlí vás dlouhou dobou kvetení
- Konvalinka vonná: Půvabná trvalka s bílými kvítky nádherně voní, ale je silně jedovatá. Pozor na záměnu s česnekem mědvědím
- Trvalky k řezu patří na každou zahradu: Vysaďte si deset nejkrásnějších druhů a ozdobte si jimi svůj domov
- Máte zahradu vystavenou větru? Vysaďte některou z těchto rostlin, které ho snáší, a můžete v klidu spát
- Výsadbu gladiolů stíháte: Poradíme, jak urychlit klíčení hlíz a k čemu se využíjí bruty
- Naše krásná zahrada
- Objednat předplatné