Breadcrumb

Ořešák má dlouhou tradici jako domovní strom, a i dnes si ho lidé s oblibou vysazují; jen s tím rozdílem, že se jedná o odrůdy menšího vzrůstu, než jaké bychom našli v ořešákových sadech.

Vlašské ořechy, které přistanou v trávě, by se měly sbírat každý den, obzvlášť za deštivého a vlhkého počasí. Začínají totiž plesnivět po krátké době a pak už by se neměly jíst.

Pět vlašských ořechů denně a vaše cévy budou fit. Vlašské ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, minerály a vitaminy skupiny B, které posilují psychiku a blahodárně působí na pokožku i vlasy.

Vlašské ořechy sušte rozložené v jedné vrstvě, nejlépe ne příliš natěsno. Sušení určitě neurychlujte v troubě ani v sušičce na ovoce. Při vyšších teplotách jádra rychle žluknou a významně utrpí jejich chuť. Pomalé sušení je pro výslednou kvalitu ořechů nejlepší.

Listy ořešáku obsahují hnědě zbarvenou látku juglon, která potlačuje růst okolní vegetace, jež by mohla stromu konkurovat (tomuto jevu se říká alelopatie).
Prohlédněte si další galerie
- Lilek vejcoplodý: Jak vypěstovat baklažán, oblíbenou zeleninu středomořské kuchyně a jak poznat, že je zralý
- Anglický muškát: Jak pěstovat nejkrásnější ze všech pelargonií a co dělat, pokud nebude chtít kvést
- Inspirujte se prvorepublikovou zahradou v Janovicích nad Úhlavou. Při její návštěvě se dostanete do časů Karla Čapka
- Zmarlika čínská: Poznejte dřevinu s půvabnými motýlovitými květy, které někdy vyrůstají i přímo z kmene
- Méně známé traviny: Vysaďte si ovsíř, pěchavu nebo bezkolenec. Svého travnatého favorita si vyberte mezi těmito nejkrásnějšími druhy
- Naše krásná zahrada
- Objednat předplatné