Růžová voda: připravte si z plátků růží domácí osvěžovač pleti. Zklidňuje, mírní stres a navíc ušetříte

Jako domácí růžová voda se často používá pouhý odvar z okvětních plátků růží. Náš postup popisuje domácí výrobu růžového hydrolátu (tj. zkondenzované páry, která prošla přes rostlinný materiál). Výsledná růžová voda obsahuje ve vodě rozpustné látky z plátků růží (neobsahuje růžový olej, ten není ve vodě rozpustný, přesto se uvádí, že i v této růžové vodě se malé množství oleje nachází). 

Bez čeho se při výrobě růžové vody neobejdete

Při výrobě růžové vody budete potřebovat hrnec, menší těžší misku z varného skla (nebo z jiného žáruvzdorného materiálu), čerstvé okvětní plátky z chemicky neošetřených růží (pro pokročilé – použijte vždy plátky z růží jedné odrůdy, např. damašské, stolisté...), čistou vodu (doporučuje se filtrovaná, nebo dokonce i destilovaná, ale využít můžete i vodu z kohoutku), kostky ledu v mikrotenovém sáčku (připravte si zásobu, led bude potřebovat doplňovat), klenutou pokličku s držadlem, ale bez otvoru na odvod páry, a nádobku na hotovou růžovou vodu. 

Jak při přípravě růžové vody postupovat 

Před výrobou růžové vody všechny nádoby pečlivě vymyjte. Do hrnce vložte misku a prostor mezi oběma nádobami vyplňte okvětními plátky růží. Počítejte orientačně s hrstí plátků na 250 ml vody (uvádí se i 1 g růžových plátků na 1 ml vody). Lístky následně zalijte vodou – její hladina by měla dosahovat zhruba do poloviny vložené misky (záleží na velikosti hrnce a množství lístků). Na hrnec pak položte poklici, ale dejte ji obráceně – úchytem dolů, a na poklici umístěte led v sáčku. 

Hrnec pak postavte na plotnu, přiveďte vodu k varu a nechte ji mírně probublávat. Pára z vroucí vody a z plátků růží bude stoupat vzhůru, kde narazí na ochlazovanou poklici. (Roztátý led průběžně nahrazujte novým.) Tam dojde k její kondenzaci (zkapalnění) a v podobě tekutiny steče po vyklenuté poklici až k jejímu středu a odtud do misky uprostřed hrnce. 

Jakmile bude miska plná (nebo všechna voda z hrnce odpařená), vyjměte ji z hrnce, nechte vychladnout a pak přelijte tekutinu (růžovou vodu) do vhodné lahvičky (může být i s rozprašovačem.) Pro delší trvanlivost ji uchovávejte v chladu

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada